Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

«Χάσατε, οπότε ελάτε να τα βρούμε»

Άνοιγμα προς της Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με σαφή μηνύματα έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας ότι η Τουρκία κρατάει ανοιχτή την πόρτα της προς την Ευρώπη. «Υποστηρίξατε την εκστρατεία υπέρ του “όχι” και χάσατε» ήταν το μήνυμα προς την ΕΕ. Να μην σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ζητάει το Βερολίνο.  Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη ότι «υποστηρίξατε την εκστρατεία υπέρ του «όχι» (στο δημοψήφισμα), χάσατε.
Τώρα, πρέπει να γυρίσετε αυτή τη σελίδα και να πασχίσετε να αναπτύξετε τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Παρά την εκστρατεία που κάνατε, η πόρτα μας είναι ανοικτή».
Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, είπε σήμερα ότι η Τουρκία θα ήθελε «να συνεχίσει να θεωρεί την ένταξη της ΕΕ ως έναν στρατηγικό στόχο».
«Όμως χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό: εάν θέλετε να συζητήσετε για συνεργασία και εμπιστοσύνη, πρέπει αυτό να γίνει και από τις δύο πλευρές» πρόσθεσε και κατηγόρησε εκ νέου τις ευρωπαϊκές χώρες ότι φιλοξενούν πρόσωπα που είχαν συμμετάσχει στο πραξικόπημα του Ιουλίου, όπως και Κούρδους αυτονομιστές του PKK.
«Εάν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν πραγματικά τη βελτίωση (των σχέσεων), πρέπει να κάνουν κάτι εναντίον αυτών (…) των τρομοκρατών» τόνισε ο Καλίν. Οι δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιούν άτυπη συνάντηση στη Μάλτα με την ατζέντα να επικεντρώνεται στις σχέσεις με την Τουρκία.
Για το ζήτημα προειδοποίησε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τόνισε ότι ο τερματισμός ων ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα αυξήσει τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Άγκυρα «προς την κατεύθυνση της Ρωσίας». «Αυτό δεν θα βοηθήσει. Αυτό θα ήταν μια αντίδραση εντελώς λανθασμένη κατά την άποψή μας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός.
Η Αυστρία, πάντως, παραμένει υπέρ του επίσημου παγώματος των ενταξιακών διαπργματεύσεων με τον Σεμπάστιαν Κουρτς να δηλώνει ότι «είναι εντελώς λάθος να διατηρήσουμε αυτή την ψευδαίσθηση μιας προσχώρησης (στην ΕΕ) την ώρα που η Τουρκία απομακρύνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο από την Ευρώπη. Έχουμε επιτέλους ανάγκη μια καθαρή απόφαση στο ευρωπαϊκό επίπεδο».
Κάνοντας λόγο για «ανησυχίες» των Ευρωπαίων, ο γάλλος ομόλογός του Ζαν-Μαρκ Ερό είπε πως θα ζητήσει «διασαφηνίσεις» σε συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Την ίδια στιγμή, πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία», είπε, απαριθμώντας τομείς συνεργασίας που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τους Ευρωπαίους, όπως η οικονομία «αλλά και θέματα για τους πρόσφυγες, για την τρομοκρατία». Η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας στην εξωτερική και την οικονομική πολιτική, κάλεσαν επίσης για μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την Τουρκία.
Η Λιθουανία και η Ουγγαρία συνέστησαν προσοχή, λέγοντας πως η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τον διάλογο με την Άγκυρα, ιδιαίτερα επειδή εξαρτάται από τη βοήθεια του Ερντογάν προκειμένου να διατηρηθεί ένας έλεγχος στη ροή σύρων προσφύγων στην Ευρώπη.
«Η Τουρκία είναι μια χώρα κλειδί στην περιοχή, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι, πρέπει να μιλάμε, να ακούμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους.
«Θέλουμε η Τουρκία να παραμείνει στον Ευρωπαϊκό δρόμο γιατί αυτό θα είναι κέρδος για όλους μας»  Για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ τοποθετήθηκε αναλυτικά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Γνωρίζουμε καλά τι είναι η Τουρκία, αλλά θέλουμε να την κρατήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο
 efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: