Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Β. Μοναστηριώτης: Δέκα χρόνια θέλει η Ελλάδα για να ορθοποδήσει…

Συνέντευξη στη Νατάσα Καντζάβελου


Mία δεκαετία θα χρειαστεί η Ελλάδα για να ορθοποδήσει επισημαίνει ο Βασίλης Μοναστηριώτης, λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας, στο London School of Economics. «Μέχρι το 2012 τουλάχιστον θα έχουμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έτσι αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα , προς το τέλος της δεκαετίας, το 2018-2019, θα μπορούσε να επιστρέψει στην εποχή μιας σχετικής ευημερίας και ανάπτυξης, για τους εργαζόμενους και για την χώρα, γενικότερα».

Θεωρεί ότι το χρέος είναι μεγάλο και η χρεοκοπία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής κατάστασης. «Η κατάσταση με απλά μαθηματικά είναι όντως για χρεοκοπία.

Πρέπει μέχρι τον Μάρτιο να πάμε σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους προς το ΔΝΤ, και όχι του συνολικού, ελληνικού χρέους, με σκοπό την επιμήκυνση του δανείου, εξασφαλίζοντας διαφορετικούς όρους. Έχουμε ήδη πετύχει μείωση των εξόδων σε σχέση με τον προϋπολογισμό αλλά έχουμε υστέρηση στα έσοδα. Επομένως, τα μέτρα ευελιξίας στην αγορά εργασίας, στην αγορά προϊόντων, στα κλειστά επαγγέλματα κρίνονται απαραίτητα ώστε να δημιουργηθεί μέσα από την οικονομία η δυνατότητα ανάπτυξης. Αυτή είναι η λογική και δεν εκτροχιάζει την παρούσα κατάσταση.

Για την αναθεώρηση του ελλείμματος θεωρεί ότι δεν αποτελούσε έκπληξη, όμως δυσχεραίνει την οικονομική πορεία της Ελλάδας καθώς ενισχύει περισσότερο την αναξιόπιστη εικόνα της χώρας μας προς την Ευρώπη. « Οι αγορές πανικοβάλλονται έντονα, συμπεριφέρονται πιο βραχυπρόθεσμα, όμως αυτό θεωρώ ότι λίγο επηρεάζει. Η πιο σημαντική συνέπεια αφορά στην πολιτική πίεση που ασκείται για επιπλέον μέτρα. Η κατάσταση πιστεύει ότι είναι ένας φαύλος κύκλος, με το ΔΝΤ να ζητάει ευελιξία μέσω νέων μέτρων , τον εργαζόμενο να ασφυκτιά και να μην αντέχει επιπλέον περικοπές, βιώνοντας την ανεργία ή αισθάνονται ότι είναι πολύ κοντά σε μια τέτοια κατάσταση. «Είμαστε όμως στην θέση που είμαστε» επισημαίνει, υπονοώντας πως η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται σε ξένα χέρια.

Ο Βασίλης Μοναστηριώτης, είναι λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας, στο London School of Economics.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: