Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ελεύθερος ο αστυνομικός που συνελήφθη για ξυλοδαρμό της φωτορεπόρτερ


Ελεύθερος, χωρίς καν να του ασκηθεί ποινική δίωξη, αποχώρησε χθες από την Εισαγγελία ο ΜΑΤατζής ο οποίος είχε συλληφθεί για τον ξυλοδαρμό της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη! Την ίδια στιγμή δύο από τους συνολικά δέκα συλληφθέντες διαδηλωτές παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή με τις επιβαρυντικές διατάξεις του διαβόητου κουκουλονόμου που αναγάγει σε κακούργημα το απλό πλημμέλημα της διατάραξης κοινής ειρήνης.




Ο ένστολος οδηγήθηκε αργά χθες το απόγευμα ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε να αφεθεί ελεύθερος κι έδωσε εντολή για περαιτέρω προανάκριση από πταισματοδίκη. Το γεγονός ότι εις βάρος του αστυνομικού δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη προκάλεσε εύλογα ερωτήματα, για τα οποία από την Εισαγγελία εδόθη η δικαιολογία ότι η δικογραφία ήταν ελλιπής και ότι "θα πρέπει πρώτα να διαβιβαστεί στον φάκελο η ιατροδικαστική έκθεση προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος της σωματικής βλάβης της παθούσας". Δηλαδή εάν είναι απλή ή επικίνδυνη.
Σημειώνεται ότι από τη ΓΑΔΑ ο άνδρας των ΜΑΤ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για παράβαση των άρθρων 361 Π.Κ., εξύβριση, και 308Α Π.Κ., απρόκλητη σωματική βλάβη, βίαιη συμπεριφορά εις βάρος γυναίκας δημοσιογράφου.
Εκτός από τους δύο νεαρούς που παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, άλλοι έξι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ωστόσο ζήτησαν αναβολή εκδίκαση της υπόθεσής τους. Εις βάρος τους ασκήθηκε κατά περίπτωση ποινική δίωξη για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικού, εξύβριση, αντίσταση και παράνομη οπλοφορία. Επίσης ένας ανήλικος, ο οποίος είναι κάτω των 15 ετών, παραπέμφθηκε σε εισαγγελέα ανηλίκων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι όχι μόνο αρνούνται πως συμμετείχαν στα επεισόδια, αλλά οι συνήγοροι κάποιων εξ αυτών υποστηρίζουν ότι οι εντολείς τους δεν βρίσκονταν ούτε καν κοντά, αλλά συνελήφθησαν στον σωρό, περνώντας από το σημείο.

* Την ίδια ώρα καμία εξέλιξη δεν υπάρχει για τη βιαιοπραγία εναντίον της φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, της οποίας άνδρας των ΜΑΤ έσπασε το δόντι όταν προσπάθησε να φωτογραφίσει βίαιη προσαγωγή. Καμία επίσης εξέλιξη δεν υπήρξε και σχετικά με τις βιαιοπραγίες εναντίον των υπολοίπων φωτογράφων και δημοσιογράφων επί της πλατείας Συντάγματος.



Χρήστος Παπουτσής: Νίπτει τας χείρας του


«Η αστυνομία έχει μία εντολή. Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των πολιτών, όλων των πολιτών. Και των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ και όλων των πολιτών. Για τον κάθε πολίτη η αστυνομία έχει υποχρέωση να σέβεται το δικαίωμά του να διεκδικήσει. Οι εντολές που έχουν πάρει οι αστυνομικοί από την ηγεσία τους, από το αρχηγείο της αστυνομίας, είναι να υπάρχει αυτοσυγκράτηση παντού. Τα υπόλοιπα είναι θέματα διοικητικής έρευνας και διοικητικών ευθυνών. Αυτές θα αποδοθούν από την αστυνομία.
Όσον αφορά όμως την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παραμένουμε στην ίδια κατεύθυνση: σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τελεία και παύλα». Στην παραπάνω δήλωση προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Παπουτσής στο περιστύλιο της Βουλής παραπέμποντας σε άλλη μια ΕΔΕ -και αυτή τη φορά μη βλέποντας καν "έλλειμμα δημοκρατίας".



ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητικές οι δηλώσεις Παπουτσή


Για "συνδυασμό έκνομων ενεργειών" -επιθέσεις σε διαδηλωτές, δημοσιογράφους, βίαιες συλλήψεις, ψευδείς καταθέσεις- κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση, που "στην ουσία συνιστά απόπειρα απαγόρευσης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της συνάθροισης και κατάργησης δημοκρατικών κατακτήσεων".
"Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φέρει τεράστια ευθύνη γι' αυτή τη συνταγματική - αντιδημοκρατική εκτροπή. Και είναι προκλητικές οι δηλώσεις του Χρήστου Παπουτσή την ίδια στιγμή που φέρει ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν" σημειώνουν.
Από την πλευρά του, οι Οικολόγοι Πράσινοι ανακοίνωσαν πως πρόκειται να προχωρήσουν σε ενημέρωση όλων των αρμόδιων ευρωπαϊκών φορέων για την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα και τις επανειλημμένες πράξεις ωμής βίας σε βάρος πολιτών και δημοσιογράφων που πραγματοποιούν κρατικοί υπάλληλοι οι οποίοι αμείβονται από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος, ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ διοργανώνουν την προσεχή Τετάρτη στο αμφιθέατρο των ΜΑΤ ημερίδα με τίτλο "Αστυνομία και Ανθρώπινα Δικαιώματα", στην οποία θα μιλήσει και ο Μανώλης Γλέζος.


Ε.Ζ.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: