Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

H "νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου" στον Τύπο. Απολύσεις σε ΔΟΛ-Αγγελιοφόρο

Στην ανακοίνωση δεκαπέντε απολύσεων δημοσιογράφων προχώρησε χτες ο εκδότης της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος", Αλέκος Μπακατσέλος. Σύμφωνα με τον ίδιο τη Δευτέρα πρόκειται να ανακοινωθούν οι απολύσεις επιπλέον 35 εργαζομένων. Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, ενώ την ίδια ώρα απλήρωτοι για τρεις μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας "Μακεδονία" που ποτελεί το δεύτερο εκδοτικό συγκρότημα της πόλης. Στο μεταξύ χτες ανακοινώθηκαν δεκάδες απολύσης και στον ΔΟΛ.


Συγκεκριμένα ο εκδότης της εφημερίδας ανακοίνωσε τις απολύσεις εφτά αθλητικογράφων, τριών δημοσιογράφων από το τμήμα του ρεπορτάζ, δύο διορθωτών, ενός φωτογράφου και δύο υπάλληλων από το τμήμα επεξεργασίας φωτογραφιών. Το αθλητικό τμήμα του “Αγγελιοφόρου” αποδεκατίστηκε με μόνον δύο διασωθέντες.

 Τις ανακοινώσεις ότι προχωρά σε πρόγραμμα απολύσεων έκανε το απόγευμα στους συντάκτες ο ίδιος ο εκδότης θέτοντας το δίλημμα “ή κλείνουμε ή απολύουμε” κι αμέσως μετά οι υπό απόλυση άρχισαν να δέχονται τηλέφωνα από το λογιστήριο απ΄ όπου παραλάμβαναν την απόλυση από ένα γραφείο γεμάτο φακέλους με ονόματα εργαζομένων.

Το σχέδιο προβλέπει συνολικά 50 απολύσεις, εκ των οποίων οι 15 αφορούν το δημοσιογραφικό τμήματα και οι 35 το υπόλοιπο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα απολύσεων στην εφημερίδα μετά την υπογραφή ατομικών συμφωνητικών τον περασμένο Μάρτιο, που προβλέπουν μειώσεις 12,5% και το δικαίωμα της επιχείρησης να διενεργεί τριμηνιαίους ελέγχους στα οικονομικά και να προχωρά σε περικοπές, όποτε κρίνει ότι οι δαπάνες ξεπερνούν ένα ορισμένο πλαφόν. Έναν μήνα μετά τα ατομικά συμφωνητικά είχαν απολυθεί εννέα εργαζόμενοι. Τις συμβάσεις αυτές τις έχει υπογράψει το σύνολο των εργαζομένων -πλην επτά τιμητικών εξαιρέσεων που αρνήθηκαν. Οι δύο από τους απολυθέντες δημοσιογράφους είναι από τους επτά που αρνήθηκαν να υπογράψουν.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜ-Θ κάνει λόγο για "βίαιη απαξίωση της εφημερίδας από την εργοδοσία", καλεί τους εργαζομένους σε κινητοποιήσεις και σε άρνηση συνεργασίας οποιουδήποτε ελαστικού τύπου που θα αποκαθιστούσε την εργασία των απολυμένων και καλέι την εργοδοσία να εγκαταλείψει το σχέδιο των απολύσεων.



Απλήρωτοι στη "Μακεδονία"


Στο έτερο δημοσιογραφικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ( εφημερίδες: “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη”, “Σπορ του Βορρά”), οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τις 7 Ιουλίου και αναμένουν να υλοποιηθεί η νέα δέσμευση για καταβολή δύο μισθών μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, μετά την απόσπαση της οποίας το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ ανέστειλε τις προγραμματισμένες για σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις. Η εργοδοσία στις εφημερίδες αυτές επεξεργάζεται business plan που προβλέπει αναδιάρθρωση και περικοπές θέσεων εργασίας.


Δεκάδες απολύσεις σε ΔΟΛ


Την ίδια ώρα, κύμα απολύσεων σαρώνει από χτες τον ΔΟΛ καθώς δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό και εργαζόμενοι στα ηλεκτρονικά μέσα του συγκροτήματος καλούνται να περάσουν από το λογιστήριο για τα διαδικαστικά της απόλυσης τους.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν απολυθεί περισσότεροι από 10 εργαζόμενοι από «Τα Νέα», στην πλειοψηφία δημοσιογράφοι, ενώ μικρότερος, μέχρι στιγμής, είναι ο αριθμός των απολυμένων από το «Βήμα».

Εκτός του ΔΟΛ βρίσκονται πλέον, τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης και Νανά Νταουντάκη, οι Μηνάς Βιντιάδης, Ειρήνη Καρανασοπούλου, Μαίρη Κατσανοπούλου και Δημήτρης Πολιτάκης, η Ρένα Δημητρίου και ο σκιτσογράφος Τάσος Αναστασίου που έστειλε και την επιστολή στην ΕΣΗΕΑ όπου κατηγορεί τον διευθυντή Χρήστο Μεμή για λογοκρισία.

Παρελθόν για το Βήμα είναι ο Παναγής Γκιόλμας και ο Σπύρος Φράγκος ενώ η θεατρολόγος Λουίζα Αρκουμανέα είναι πιθανό να συνεχίσει ως Στέλλα Λοϊζου με «μπλοκάκι» . Την έξοδο είδε και η Νάνσυ Ζαμπέτογλου. Επίσης «αποχώρησε» και η διευθύντρια του in.gr Δέσποινα Γαβριήλ.



Με "μπλοκάκι" θα εργάζονται πλέον ο Παύλος Τσίμας και ο Παντελής Καψής.

Αυτό που βγαίνει πάντως από την Μιχαλακοπούλου είναι ότι υπάρχει σχεδιασμός για απολύσεις 40 με 50 εργαζομένων μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα από όλα τα μέσα του συγκροτήματος σε πρώτη φάση ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ενοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων του ΔΟΛ.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: