Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

«Αντισυνταγματικά τα φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη»

Από το διευθυντή του γραφείου Επικοινωνίας, Τύπου και Ενημέρωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρη Κονιδάρη λάβαμε απαντητική επιστολή, σχετικά με το δημοσίευμα της «Ε» (φύλλο 9/11), με τίτλο «Εγκληματική η εμμονή της Εκκλησίας - Οχι σε πάρκο φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη».


Συγκεκριμένα, για το ρεπορτάζ «το οποίο αποτελεί προδήλως προϊόν ελλιπούς ή ανακριβούς πληροφόρησης, σημειώνουμε προς ενημέρωσή σας τα ακόλουθα:


1 Το όλον σχέδιο δεν αποσκοπεί στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό Ορος, αλλά αποτελεί ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη παρέμβαση για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος με την οργανωμένη και επιστημονικά σχεδιασμένη άμεση αναδάσωση περιβαλλοντικά κατεστραμμένων καμένων εκτάσεων, που εδώ και πολλά χρόνια θυμίζουν κυριολεκτικά, σε όποιον κάνει τον κόπο να τις επισκεφθεί, κρανίου τόπο.




2 Η υλοποίηση του σχεδίου απαιτεί, βεβαίως, πόρους και όχι απλά ευχές για την εξεύρεσή τους ή λόγους έμπλεους ευαισθησίας, που, όμως, δεν παράγουν αποτελέσματα. Η παράλληλη ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάσπαρτες βραχώδεις και άγονες περιοχές έκτασης μόλις 3.500 στρεμμάτων, σε συνολική ενιαία έκταση 23.740 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Ι.Μ. Πεντέλης, αυτή την πραγματική ανάγκη υπηρετεί. Δηλαδή τη στήριξη της αισθητικής και περιβαλλοντικής αποκατάστασης του κατεστραμμένου χώρου και την αειφορική διαχείριση της γης, που οδηγεί στην αναγέννηση ενός περιαστικού δασικού πάρκου, με την παράλληλη παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, κοντά στο κυριότερο κέντρο κατανάλωσης της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.


3 Η δημιουργία δάσους και ο εμπλουτισμός της υφιστάμενης βλάστησης σε έκταση περίπου 20.000 στρεμμάτων, με φυτεύσεις 1.500.000 δέντρων και 900.000 θάμνων συνοδεύονται στο πλαίσιο της όλης παρέμβασης, μεταξύ άλλων, από εργασίες επαρκούς φύλαξης και συντήρησης για την προστασία των αναδασώσεων και κατασκευής δικτύου πυρόσβεσης, αλλά και από όλα τα έργα υποδομής που απαιτούνται και που μέχρι σήμερα ουδέποτε υπήρξαν, με τις γνωστές σε όλους καταστροφικές συνέπειες.


4 Το όλον σχέδιο, μέσω του οποίου δημιουργούνται, σε εποχές βαθύτατης οικονομικής κρίσης, ύφεσης και ανεργίας, σημαντικός αριθμός μόνιμων θέσεων εργασίας και περί τις 1.000 για την πρώτη πενταετία, εισφέρει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τα απαραίτητα έσοδα για τη στήριξη και ανάπτυξη του προνοιακού της έργου υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στα ιδρύματά της.


5 Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και με δεδομένη την περιβαλλοντική της ευαισθησία, αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών και στοχεύει στην αξιοποίηση τμήματος της περιουσίας της, προκειμένου να υπηρετήσει πρωτίστως τον άνθρωπο, το λαό, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό. Και με όλες της τις δυνάμεις θα προσπαθήσει να κάνει πράξη ένα έργο βιώσιμης και πράσινης προοπτικής, που θα ωφελήσει τις μελλοντικές γενιές».


Ο συντάκτης Φίλης Καϊτατζής απαντά:


Για λόγους χώρου, μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το δημοσίευμα (9/11) στην εξής διεύθυνση: http://www. enet.gr/?i=news.el.article&id=324371.


Υπενθυμίζεται ότι το WWF-Ελλάς, στοιχεία του οποίου φιλοξενήθηκαν στο ρεπορτάζ, διαφωνεί, διά στόματος Θεοδότας Νάντσου, «με το συγκεκριμένο έργο, διότι η Πεντέλη είναι ένα βουνό, που πρέπει μόνο να προστατευτεί, και χώροι για ανάπτυξη υπάρχουν πολλοί».


Δασολόγοι, εξάλλου, χαρακτήριζαν(-ουν) εγκληματική την υλοποίηση ενός έργου στο Πεντελικό όρος.


Ο δασολόγος Ηλίας Αποστολίδης επιχειρηματολογεί για το «Οχι στο έργο»:


«Ολη η Πεντέλη είναι καμένη τα τελευταία 15 χρόνια και στις καμένες εκτάσεις, με βάση το άρθρο 117, παρ. 3, του Συντάγματος "Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται, δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό". Κάθε ενέργεια για τη δημιουργία πάρκου Φ/Β είναι αντισυνταγματική.


»Η Εκκλησία επικαλείται ιδιοκτησία, ενώ έχει παραδώσει με πρωτόκολλο το Δημόσιο "Διακατεχόμενο δάσος" Πεντέλης με βάση τους νόμους 1700/1987 και 1811/1988.


»Η Μονή Πεντέλης υπέγραψε τη Σύμβαση με το Δημόσιο, που επικυρώνουν οι 2 νόμοι. Το μόνο που δικαιούται, με βάση τους παραπάνω νόμους, είναι 500 στρέμματα δάσους γύρω από τη Μονή Πεντέλης. Το δάσος της Πεντέλης ήταν πάντα δημόσιο. Η Μονή, επικαλούμενη την καύση κάποιων αρχείων γύρω στο 1850 και μια "μαρτυρία", ή αναφορά του Παπαρρηγόπουλου, προσπαθεί να τεκμηριώσει ιδιοκτησία. Τα διακατεχόμενα δάση είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου, μέχρι να μπορέσουν οι κάτοχοι να αποδείξουν το αντίθετο.


»Η Εκκλησία πολέμησε λυσσαλέα τους νόμους του Τρίτση (1700/1987 και 1811/1988), παρ' όλο που με αυτούς μόνο έλαβε από το Δημόσιο (μισθοδοσία προσωπικού της) και δεν έδωσε τίποτε από αυτά που εδικαιούτο (κράτησε τα δάση στα οποία είχε τίτλους ιδιοκτησίας). Από τους νόμους αυτούς, παρά τα "κλάματα", ο μόνος κερδισμένος είναι η Εκκλησία, αφού δεν έδωσε τίποτε και κέρδισε από κάθε διακατεχόμενο δημόσιο δάσος 500 αναγνωρισμένα στρέμματα.


»Η προστασία της Πεντέλης έχει σχέση με τη ζωή όλων των Αθηναίων και των παιδιών μας».


Για λογαριασμό του WWF, η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης, τονίζει, στις θέσεις που παρέθεσε ο κ. Χάρης Κονιδάρης:


«Κατ' αρχήν, η λογική "χτίζω ένα κομμάτι βουνού, για να φυτέψω το υπόλοιπο", είναι στρεβλή. Ειδικά, όταν πρόκειται για περιοχή που προστατεύεται νομικά. 


Δεύτερον, η Αρχιεπισκοπή δεν μας λέει ακριβώς σε ποιο τμήμα του βουνού βρίσκεται η έκταση ιδιοκτησίας της και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο προεδρικό διάταγμα προστασίας της Πεντέλης. Γιατί, όταν κάποιος ζητάει μείωση του καθεστώτος προστασίας ενός τόσο πολύπαθου βουνού, ώστε να κάνει επένδυση, τότε μόνο για οικολογική ενέργεια δεν μπορούμε να μιλάμε. Το πρόβλημα της Πεντέλης δεν είναι η αναδάσωση. Το πρόβλημα της Πεντέλης είναι ότι δεν την αφήνουμε ήσυχη να αναδασωθεί φυσικά και να αναγεννηθεί ως οικοσύστημα».


Αυτά προς το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: