Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

«Οχι σε πάρκο φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη»

WWF-ΕΛΛΑΣ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


«Εγκληματική» η εμμονή της Εκκλησίας να γίνει στο Πεντελικό όρος φωτοβολταϊκό πάρκο, σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων -και- αναδασωτέας γης, ενέργεια που προϋποθέτει την τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του όρους.


Κάθετη είναι η διαφωνία του WWF-Ελλάς, που τονίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να αναπτύσσονται σε χώρους όπου δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.


«Διαφωνούμε με το συγκεκριμένο έργο, διότι η Πεντέλη είναι ένα βουνό που πρέπει μόνο να προστατευτεί και χώροι για ανάπτυξη υπάρχουν πολλοί», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης.


Το ιστορικό της Πεντέλης έχει επιγραμματικά ως εξής:




* Το 1875, ο νόμος αναγνώριζε ως ιδιωτικά δάση όσα διακατέχονταν τα τελευταία 30 χρόνια.


* Το 1911 η Μονή Πεντέλης απέκτησε δικαίωμα διακατοχικής εκμετάλλευσης.


* Το 1933 υπήρξε απόφαση του υπουργείου Γεωργίας υπέρ της μονής.


* Το 1975 πραγματοποιήθηκε ειδική χωροταξική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η Μονή Πεντέλης θα ανέγειρε στην περιοχή ξενοδοχείο 15.000 κλινών. Ουσιαστικά, αυτή η μελέτη ήταν σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης του βουνού!


* Στην Πεντέλη δεν υπάρχει δημόσιο δάσος, εκτός από το κομμάτι στη Ραπεντώσα. Από το υπόλοιπο κομμάτι, το μισό και περισσότερο ανήκει με συμβόλαια διακατοχής στη Μονή Πεντέλης και το υπόλοιπο στη Μονή Πετράκη.


* Το Π.Δ. 755/1988, το οποίο αναγνωρίζει 7 ζώνες στο Πεντελικό, είναι καλό στο σύνολό του για την προστασία της Πεντέλης. Το αρνητικό σημείο του συνίσταται στο ότι δεν περιέχει ρητή αναφορά στον αντίστοιχο δασικό νόμο και στο άρθρο 24 του Συντάγματος.


* Επί δεκαετίες το βουνό υποφέρει από πυρκαγιές.


* Εχουν γίνει πολλές αναδασωτικές προσπάθειες από πολλές οργανώσεις και ομάδες πολιτών, με χιλιάδες εθελοντές.


Οι προτάσεις μας, είπε η Θεοδότα Νάντσου, συνοψίζονται στα εξής:


- Να αναμορφωθεί το προεδρικό διάταγμα και το βουνό να κηρυχθεί «περιφερειακό πάρκο», σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για τη βιοποικιλότητα και χωρίς καμία απολύτως υποχώρηση στους όρους προστασίας ή μείωση των ορίων που ισχύουν από το 1988.
Ελεγχος βόσκησης


Ελεγχος της βόσκησης και της εναπόθεσης των απορριμμάτων - και συνολικά αστυνόμευση του χώρου.


- Κατεδάφιση των κηρυγμένων αυθαιρέτων (σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Αθήνας και του WWF-Ελλάς, εντός των ορίων του νέου Δήμου Πεντέλης έχουν εκδοθεί 23 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων σε δασική γη). Ας κατεδαφιστούν τουλάχιστον αυτά, αλλά να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή όλων των αυθαιρέτων που υποβαθμίζουν το βουνό.


- Αμεση κύρωση των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί.


Πάντως, σε ό,τι αφορά την υπάρχουσα κατάσταση στην Πεντέλη, υπάρχει ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς (δημόσιος ή ιδιωτικός χώρος), στη βάση της οποίας γίνονται όλες οι αυθαιρεσίες. Επίσης, υπάρχουν παράνομα συμβόλαια (διακατεχόμενης δασικής έκτασης) για 22.000 στρέμματα.


Εξάλλου, οικοπεδικοί και οικοδομικοί συνεταιρισμοί λειτουργούν ασύδοτα, καθώς κανένα σχέδιό τους δεν έχει εγκριθεί. Υπάρχει ακόμα πρόβλημα με τον χαρακτήρα δασικό - μη δασικό της περιοχής. Συχνά κόβονται δέντρα για την κατασκευή κτιρίων και σε ό,τι αφορά τη δασοπροστασία δεν υπάρχει οργάνωση της πρόληψης. Το σημαντικό είναι ότι, ενώ έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, εκκρεμεί η κύρωσή τους.


Οι συνδυασμοί


Με ανακοινώσεις τους οι συνδυασμοί «Ανθρώπινη πολιτεία» και «Πεντέλη στο ύψος της» έχουν καταστήσει σαφές ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τα παράνομα σχέδια και οι κάτοικοι να μη δεχτούν φωτοβολταϊκό πάρκο (κανένα για την ακρίβεια) σε δασική έκταση ή στη ζώνη προστασίας του Πεντελικού.


Πρέπει άμεσα ο Δήμος Πεντέλης να ξεκαθαρίσει τη θέση του γύρω από το κορυφαίο αυτό θέμα και να αποσυνδέσει χωρίς να δυσφημεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το Πεντελικό όρος.


Οσο για την Εκκλησία, πρέπει να αποδείξει (για να μην «κατεβάζουμε» ανακοινώσεις της περί ευαισθησίας για το περιβάλλον) ότι σέβεται τους νόμους και να αποδεικνύει και εμπράκτως την αγάπη της για τη φύση. Ειδάλλως, κινδυνεύει να ταυτιστεί με τους κοινούς οικοπεδοφάγους και τους συνεργούς τους, όπως μας ανέφεραν δασολόγοι, που χαρακτηρίζουν εγκληματική αυτή τη συμπεριφορά της.


Θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: