Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Το χαράτσι της ΔΕΗ, η βραχεία μνήμη και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Δεκάδες δήμοι μέχρι σήμερα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ζητούν να καταργηθεί το άδικο χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πολλοί από αυτούς υπό την πίεση των δημοτών καταφεύγουν «ανέξοδα» σε ανακοινώσεις ενώ άλλοι απλά λένε ότι διαθέτουν νομικές συμβουλές σε όσους δημότες δεν πληρώσουν το άδικο χαράτσι.

Το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ συζητήθηκε – πρόσφατα – και στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης. Δυστυχώς η πλειοψηφία του Δήμου επέλεξε ως μόνο και μοναδικό μέτρο, για όσους δημότες δεν πληρώσουν το τέλος, να λάβουν δωρεάν νομική υποστήριξη σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας. Αρνούμενη να υιοθετήσει και άλλες προτάσεις που κατέθεσαν οι επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων.

Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Οικολογικής Συνεργασίας Γιώργος Μπουλμπασάκος κατέθεσε τέσσερις προτάσεις της παράταξης, υπενθυμίζοντας ότι κάποιοι έχουν «βραχεία μνήμη».

«Δεν μπορεί η σημερινή πλειοψηφία που αρνήθηκε να διεξαχθεί συζήτηση για τις επιπτώσεις του μνημονίου και του προγράμματος λιτότητας να γίνεται σήμερα τιμητής και να εξαγγέλλει κούφιες, λαϊκίστικες προσεγγίσεις όπως αυτό του τελευταίου κεφαλικού φόρου μέσω της ΔΕΗ» είπε χαρακτηριστικά.

Θυμίζοντας ότι ο δήμαρχος Αθ. Ζούτσος ζητούσε το «χρίσμα» από την κυβέρνηση που επέβαλλε όλα τα αυτά τα άδικα μέτρα. Αλλά και το γνωστό προεκλογικό σλόγκαν στις δημοτικές εκλογές «λεφτά υπάρχουν».

Οι τέσσερις προτάσεις της Δημοτικής Οικολογικής Συνεργασίας

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα να πάρει απόφαση ότι είναι αντίθετο με το χαράτσι της ΔΕΗ 
  2. Το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με την ΚΕΔΕ να ζητήσουν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο. 
  3. Να παράσχει νομική κάλυψη σε όσους δημότες δεν πληρώσουν το τέλος ακινήτων. 
  4. Στις περιπτώσεις δημοτών που αποδεδειγμένα έχουν αδυναμία να καταβάλλουν το τέλος, ο Δήμος να αναλάβει να καλύψει με τους δικούς του πόρους ώστε να μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. 
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της ΔΗΜοτικής Οικολογικής Συνεργασίας Γιώργος Μπουλμπασάκος κατέθεσε μια ακόμη πρόταση ώστε να υπάρξει ομοφωνία από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δεν έγινε δεκτή.

Πιο συγκεκριμένα πρότεινε: «Ο Δήμος Παλλήνης να αποτρέψει με κάθε δόκιμο τρόπο να υποστούν οι δημότες τις συνέπειες διακοπής του ρεύματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: