Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση με... απώλειες και προσθήκες

Με 255 «ναι» βουλευτών έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛαΟΣ. Στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο συμμετείχαν 293 βουλευτές, από τους οποίους 38 αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως είχαν προαναγγείλει, οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, Τσετίν Ματατζή και Χρήστος Κατσούρας, καθώς και ο βουλευτής τη ΝΔ Πάνος Καμμένος καταψήφισαν την κυβέρνηση. «Όχι» ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουπλής, ενώ ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Έλσα Παπαδημητρίου, Γιώργος Λιάνης, Μιλένα Αποστολάκη και Σωτήρης Χατζηγάκης.



Ψήφος εμπιστοσύνης - Αποτέλεσμα ψηφοφορίας by tvxorissinora



Η νέα κυβέρνηση έλαβε τις θετικές ψήφους από ΠαΣοΚ, ΝΔ, ΛαΟΣ, καθώς και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Την καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά. Στην ψηφοφορία δεν πήρε μέρος ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός, χωρίς να έχει αποστείλει επιστολή του για την πρόθεση ψήφου του. Από την ψηφοφορία, εκτός από τους βουλευτές που βρισκόταν σε αποστολές στο εξωτερικό και ψήφισαν με επιστολική ψήφο, απουσίαζαν και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ), Αικατερίνη Περλεπέ Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ), Ανδρέας Σιδηρόπουλος (ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι, όμως, με επιστολή τους γνωστοποίησαν ότι ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης, όπως οι Γ. Μαυρίκος, Ιωάννης Ζιώγας και Σταύρος Σκοπελίτης (ΚΚΕ) που δήλωσαν ότι καταψηφίζουν, των οποίων η ψήφος δεν καταγράφεται στο τελικό αποτέλεσμα.




Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο Πάνος Καμμένος τέθηκε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. O πρώην βουλευτής της ΝΔ, παρότι η ηγεσία της ΝΔ είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει από τους βουλευτές του «να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση τον σχηματισμό της οποίας προκάλεσε», δήλωνε χαρακτηριστικά τις προηγούμενες ημέρες: «Εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω. Και στο απόσπασμα να με βάλουν, δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσω. Αντί να με διαγράψουν τα παιδιά μου και οι γενιές που έρχονται και να με φτύνει ο κόσμος στο δρόμο, ως προδότη της πατρίδας μου, προτιμώ να με διαγράψει η Συγγρού. Εάν θέλουν να με διαγράψουν ας με διαγράψουν».


Σύμφωνα με πηγές της λεωφόρου Συγγρού, πάντως, από τη διατύπωση της ανακοίνωσης του κόμμματος προκύπτει ότι ο κ. Καμένος παραμένει μέλος της ΝΔ.
Νωρίτερα σήμερα, και ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καταψηφίσει την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την στην ομιλία του στη Βουλή «μιντιακό δημιούργημα».

Επίσης, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή ανακοίνωσε πως δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συμπλεύσει «χέρι-χέρι με όσους εμποδίζουν και ναρκοθετούν τη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας με την ακροδεξιά ρητορική τους».

Πριν από την έναρξη της ψηφορορίας, στη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας πως δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου, υποστήριξε νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ γι' άλλη μια φορά διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να δώσει τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητά η ΕΕ. Δεν χρειάζονται υπογραφές, υποστήριξε από την πλευρά του και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: