Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πίσω στην Κίνα τα σκήπτρα του ισχυρότερου υπερυπολογιστή

Μάνχαϊμ, Γερμανία
Δύο χρόνια κράτησε η απουσία της Κίνας από την κορυφή του Top500, της λίστας με τους ταχύτερους υπολογιστές του κόσμου.
Ο υπερυπολογιστής Tianhe-2 («Μίλκι Ουέι 2») του κινεζικού Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας ανακηρύχθηκε πρωταθλητής με σταθερή ταχύτητα 33,86 petaflop/s, ή 33,86 τετράκις εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.
Στη δεύτερη θέση πέφτει το σύστημα Titan της αμερικανικής Cray (17,59 petaflops), ενώ την καταλαμβάνει το Sequoia της IBM (17,17 petaflops) και την τέταρτη το K-Computer της Fujitsu (10,51 petaflops).
Ο Tianhe-2, διάδοχος του Tianhe-1A που παρέμενε στην κορυφή της λίστας μέχρι τον Ιούνιο του 2011, βασίζεται σε επεξεργαστές Ivy Bridge και Xenon Phi της Intel με συνολικά 3,12 εκατομμύρια πυρήνες επεξεργασίας.

Οι συντάκτες της νέας κατάταξης, την οποία επιβλέπει ο καθηγητής Χανς Μόιερ του Πανεπιστημίου του Μάνχαϊμ στη Γερμανία, επισημαίνουν ωστόσο ότι ο κινεζικός υπερυπολογιστής παρουσιάζει μια σειρά από ιδιαιτερότητες:
Περιλαμβάνει πάνω από 4.000 επεξεργαστές Galaxy Ft-1500, κινεζικής τεχνολογίας, οι οποίοι αναλαμβάνουν εξειδικευμένες εφαρμογές μετεωρολογίας και εθνικής ασφάλειας και δεν προσμετρήθηκαν στο τεστ Linpack του Top500
Χρησιμοποιεί το κινεζικό λειτουργικό σύστημα Kylin, το οποίο βασίστηκε στο Linux και σχεδιάστηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας για κρίσιμες εφαρμογές.
Ο Τianhe-2 είναι προϊόν της ερευνητικής πρωτοβουλίας «863 Πρόγραμμα Υψηλής Τεχνολογίας» που έχει στόχο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και να μειώσει την εξάρτησή τους από την ξένη τεχνογνωσία.
Το σύστημα πρόκειται τώρα να εγκατασταθεί στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών του Γκουανξού και θα αξιοποιηθεί σε προγράμματα «έρευνας και εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με τη νέα λίστα, στην Κίνα βρίσκονται σήμερα οι 66 από τους 500 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου.
Στις ΗΠΑ αντιστοιχούν 252, στην Ιαπωνία 30, στη Βρετανία 29, στη Γαλλία 23 και στη Γερμανία 19.

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: