Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ανδρέας Βγενόπουλος :Υπεύθυνος για χρηματισμό του πρώην διοικητή της Κ.Τ.Κ

Υπεύθυνο για χρηματισμό του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, εμφανίζουν οι ανακριτικές Αρχές της Κύπρου τον Ανδρέα Βγενόπουλο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ο Πολίτης".                                                               Ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ζολώτας, ο οποίος είχε δανειοδοτηθεί από την Τράπεζα Marfin με 700 εκατομμύρια ευρώ και με ειδικούς όρους χωρίς να το έχει αποπληρώσει, κατέθεσε 1 εκατομμύριο ευρώ στο λογαριασμό της κόρης του Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Σύμφωνα με τις Κυπριακές διωκτικές αρχές, το ποσό αυτό ήταν χρηματισμός του Διοικητή προκειμένου να συναινέσει στη μεταβίβαση  μετοχών της Marfin στον Βγενόπουλο και εταιρείες σχετιζόμενος με τον ίδιο και την MIG, χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο.
Τις πληροφορίες αυτές οι Κύπριοι ανακριτές μετέφεραν και στον Εισαγγελέα Δικαστικής συνδρομής Γιάννη Αγγελή, ο οποίος επιχείρησε να της μεταφέρει στον Άρειο Πάγο, συναντώντας την αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Στις 13 Νοεμβρίου 2014, ο εισαγγελέας Εφετών αναγκάστηκε να κάνει αναφορά με την οποία επισήμως ενημέρωνε για όσα έμαθε από τους κύπριους συναδέλφους του.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αρνείται τη σχέση με τον Ζολώτα ενώ έχει υποστηρίξει πως δεν ήταν ποτέ φίλος του. Με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης", οι ανακριτικές αρχές στην Κύπρο έχουν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Ζολώτας δρούσε προς όφελος του Βγενόπουλου.

Τα στοιχεία για την υπόθεση κατατέθηκαν από τον Κώστα Βαξεβάνη στη δίκη του μετά από μήνυση του Βγενόπουλου, αλλά το δικαστήριο τα χαρακτήρισε άσχετα με την υπόθεση.

Την ίδια μέρα όμως η εφημερίδα και οι Κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν τη σημαντικότητά τους.Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:

Ψεύδη χωρίς αναστολές
Οι ανακριτές που διερευνούν το οικονομικό έγκλημα έχουν εξασφαλίσει γραπτές μαρτυρίες που συνδέουν τον Ανδρέα Βγενόπουλο με τον Μιχάλη Ζολώτα της Focus, όσο κι αν ο πρώτος επιχειρεί να παραπλανεί και να αρνείται οποιαδήποτε σχέση

Εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι του, εκ του ασφαλούς και εξ αποστάσεως, ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία για να πουλά το παραμύθι ότι δεν είχε και ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Μιχάλη Ζολώτα της Focus, της γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών η οποία εμπλέκεται για την ώρα στη διερευνώμενη υπόθεση χρηματοδότησης των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην καταδίκη του Ελλαδίτη δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, για ποινικό λίβελλο στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Βγενόπουλος επανήλθε χθες, επαναλαμβάνοντας το ίδιο τροπάρι. Ότι δηλαδή δεν υπήρξε ούτε φίλος ούτε συνεργάτης του Μιχάλη Ζολώτα.

Υπάρχει μαρτυρία
Όσο κι αν ο Ανδρέας Βγενόπουλος επιχειρεί να αποσυνδεθεί από τη Focus και τον Μιχάλη Ζολώτα, οι έρευνες της ανακριτικής ομάδας η οποία διερευνά το οικονομικό έγκλημα έχουν φέρει ήδη απτά αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν την πορεία των ερευνών, οι ανακριτές έχουν εξασφαλίσει μαρτυρία από πρόσωπα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τη Focus και τα οποία κατέθεσαν γραπτώς ότι η συμφωνία λήψης των χρημάτων έγινε με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και όχι με τον Μιχάλη Ζολώτα.

Περαιτέρω, υπάρχουν στοιχεία στους φακέλους των ανακριτών που δείχνουν τον Ανδρέα Βγενόπουλο να υπήρξε συνδιευθυντής σε συγκεκριμένες εταιρείες με τον κατά τα άλλα εντελώς άγνωστό του επιχειρηματία Μιχάλη Ζολώτα και απλώς πελάτη της Λαϊκής.

Υπάρχει όμως και ακόμα κάτι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακριτές έχουν εντοπίσει στοιχεία που δείχνουν ότι αριθμός εταιρειών του Μιχάλη Ζολώτα έχουν εγγραφεί από το δικηγορικό γραφείο του Α. Βγενόπουλου.

Ουσιαστικά, ο Μιχάλης Ζολώτας και η Focus αποτέλεσαν τη γέφυρα μεταφοράς χρημάτων για εξυπηρέτηση σκοπών του άλλοτε ισχυρού άντρα της Λαϊκής.

Το παραμύθι 
Πάντως, στη χθεσινή του ανακοίνωση, ο Α. Βγενόπουλος εξακολουθεί να πουλά το παραμύθι της άγνοιας και του αποπροσανατολισμού. Αφού σημειώνει ότι στις 23 Ιουνίου 2014 με γραπτή αναφορά του προς τον γενικό εισαγγελέα παρέθεσε προς διερεύνηση στοιχεία που αποκάλυψε σε συνέντευξή του το ΡΙΚ, η οποία, όπως υποστηρίζει, «λόγω παρεμβάσεων δεν μεταδόθηκε», ισχυρίζεται ότι «τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι ο κ. Ζολώτας ήταν πελάτης της Λαϊκής και συνεργάτης του κυπριακού κατεστημένου πολύ πριν από την εξαγορά της Τράπεζας από τη Marfin».

Υποστηρίζει επίσης ότι τα στοιχεία που έδωσε «αποκαλύπτουν επίσης δυο συνεταίρους του κ. Ζολώτα, από το 2005. Ο ένας είναι ο κ. Σταύρος Σταύρου, ο οποίος το 2012 επί προεδρίας του κ. Χριστόφια διετέλεσε και πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, και ο άλλος ο κ. Τάκης Κληρίδης που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί Γλαύκου Κληρίδη καθώς και ταμίας της Κυπριακής Ένωσης Εφοπλιστών».

Ουδόλως τυχαία η επαναφορά του συγκεκριμένου θέματος από τον Α. Βγενόπουλο, ο οποίος ακολουθεί την προσφιλή του τακτική να θολώνει τα νερά. Ως γνωστόν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι κύριοι Κληρίδης και Σταύρου τον Μάιο του 2014 έχουν δώσει απαντήσεις στα περί συνεργασίας τους με τον κ. Ζολώτα.

Θυμίζουμε ότι σε εκείνη την ανακοίνωση ξεκαθάρισαν, τόσο ο κ. Κληρίδης όσο και ο κ. Σταύρου, κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι ουδεμία σχέση είχαν και έχουν με την περιβόητη Focus Maritime Corp. καθώς και το ότι δεν έλαβαν οποιαδήποτε χρηματοδότηση από κυπριακές ή ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο στη χθεσινή ανακοίνωση του Α. Βγενόπουλου επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι τα εν λόγω πρόσωπα «παραδέχτηκαν σε δημόσια ανακοίνωσή τους ότι όντως λειτουργούσαν ως σύμβουλοι για επενδύσεις σε πλοία του κ. Ζολώτα».

Αποπροσανατολισμός
Στηριζόμενος σε αυτά τα «στοιχεία» ο Α. Βγενόπουλος, σε μια σαφή προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ισχυρίζεται ότι «η διερεύνηση που έπρεπε να γίνει, αν δεν γίνεται ήδη, θα πρέπει να αφορά την προέλευση και τους δικαιούχους των χρημάτων που επενδύθηκαν σε πλοία του κ. Ζολώτα, καθώς και την ενδεχόμενη σύνδεση αυτών των χρημάτων με χρήματα που τελικώς, αν η δημόσια πληροφόρηση είναι σωστή, κατέληξαν στα ταμεία των δυο κομμάτων».

Καταλήγει δε, ως έχει συνηθίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, με ειρωνικό ύφος αναφέροντας ότι «όταν κάτι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι δεν είναι γάτα, αλλά οι ΄έρευνες΄, δεν είναι λογικό να προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι σκύλος που ξέρει ξένες γλώσσες. Οι ανηλεείς εχθροπραξίες, που υφίσταμαι από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου, και όχι μόνον, αποδεικνύουν ότι ουδέποτε επιδίωξα ή είχα διαπλοκή με κανενός είδους κατεστημένο».


Πηγή: εφημερίδα Πολίτης via Το Κουτί της Πανδώρας


Δεν υπάρχουν σχόλια: