Τρίτη 4 Απριλίου 2017

«Ελεγχόμενο το πραξικόπημα», λέει ο Κιλιτσντάρογλου

ΑΓΚΥΡΑ. Στην κατηγορία ότι τα δραματικά συμβάντα της 15ης Ιουλίου 2016 δεν ήταν παρά ένα «ελεγχόμενο πραξικόπημα» προχώρησε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προκαλώντας τη δριμεία αντίδραση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τον κατηγόρησε για «ασέβεια προς τους μάρτυρες» αναφερόμενος στα 250 άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά την απόπειρα ανατροπής του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι διαθέτει φάκελο με στοιχεία 180 ατόμων που βρίσκονταν στη λίστα εσωτερικής συνεννόησης των πραξικοπηματιών, αλλά δεν έχουν διωχθεί. Σύμφωνα με τον Κιλιτσντάρογλου, πρόκειται για άτομα σε διάφορες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, τα οποία πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.
«Αν αυτός ο κατάλογος παραμείνει κρυφός, σημαίνει πως ό,τι συνέβη στις 15 Ιουλίου ήταν ένα πραξικόπημα υπό έλεγχο. Οι Αρχές είχαν εκ των προτέρων πληροφορίες για το πραξικόπημα», είπε ο ηγέτης του CHP, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τον Κιλιτσντάρογλου αν έχει στοιχεία να τα δώσει στη δημοσιότητα, ενώ έστρεψε μία ακόμη φορά το βλέμμα του προς τη Δύση, βάζοντας στο στόχαστρο τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. «Στους αδελφούς και τις αδελφές μου που ψηφίζουν στην Ευρώπη λέω δώστε την κατάλληλη απάντηση σε αυτούς που επιβάλλουν φασιστική καταπίεση, στα εγγόνια του ναζισμού», είπε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση σε πόλη του Ευξείνου Πόντου.
Αντιπαράθεση
Ο Ερντογάν συντηρεί την αντιπαράθεση με το Βερολίνο προκειμένου να ντύσει την εκστρατεία υπέρ του «ναι» στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με μανδύα εθνικιστικής αντιδυτικής ρητορικής. Παράλληλα, παρουσιάζει ως ένδειξη ανεξάρτητης πολιτικής μέτρα που σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό του αυταρχισμού στη χώρα, όπως την επαναφορά της θανατικής ποινής. «Αυτό δεν θα αρέσει στην Ε.Ε. αλλά δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο Χανς και η Χέλγκα, με ενδιαφέρει τι λέει ο Χασάν και η Αϊσέ», είπε. «Με ενδιαφέρει τι λέει ο Θεός. Αν χρειαστεί, θα πάμε σε νέο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό».
Ταυτόχρονα, πάντως, με τις εξοργιστικές για το Βερολίνο καθημερινές αναφορές στον ναζισμό, η τουρκική κυβέρνηση ικανοποίησε χθες το αίτημα της γερμανικής πλευράς για προξενική συνδρομή στον φυλακισμένο δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ. «Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι αύριο (σήμερα) θα έχουμε επιτέλους πρόσβαση στον Ντενίζ Γιουτζέλ για να δούμε μόνοι μας πώς πάει έπειτα από δύσκολες ημέρες στη φυλακή», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Γιουτζέλ, ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, είχε προχωρήσει σε ενοχλητική ερώτηση προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ τον Ιανουάριο στην Αγκυρα. Συνελήφθη τον Φεβρουάριο με κατηγορίες ενίσχυσης τρομοκρατικής οργάνωσης, αναφορικά με τα ρεπορτάζ που έκανε για το ΡΚΚ, καθώς και υποκίνησης βίας και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης που μπορεί να φθάσει τα 10,5 χρόνια.
msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: