Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Θορύβησε την Γερμανία η ομιλία Μακρόν

«Μεγαλειώδη λόγια με μεγαλειώδες φόντο» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) του Σαββάτου: «Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε εκεί όπου ήθελε να μιλήσει ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δεν του επετράπη» για λόγους ασφαλείας  Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «(…) το μήνυμα του Μακρόν από την Αθήνα είχε αποδέκτες όλους τους Ευρωπαίους και ειδικά τους Γερμανούς λίγο πριν τις εκλογές. (…)

Στην Ευρώπη «η κυριαρχία, η δημοκρατία και η εμπιστοσύνη είναι σε κίνδυνο», όπως είπε. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στο ότι η κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφεθεί στα χέρια των «εχθρών της Ευρώπης».
Σύμφωνα με την FAZ ο Εμ. Μακρόν άσκησε δριμεία κριτική τόσο σε παλαιότερους Έλληνες πολιτικούς που με «ψέματα» και «απάτες» προκάλεσαν την ελληνική κρίση αλλά και σε ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών που «άφησαν τον κόσμο να πιστεύει ότι μπορούν να ζήσουν στην Αθήνα όπως στο Βερολίνο χωρίς να κάνουν θυσίες». (…) Από διακριτικότητα έναντι της καγκελαρίου Α. Μέρκελ ο Μακρόν αναφέρθηκε ελάχιστα στο πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης. Κατέστησε όμως σαφές ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη δυσπιστία μεταξύ των χωρών μελών».
Όπως σχολιάζει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα το γεγονός ότι ο Εμ. Μακρόν συνοδευόταν από πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών «ταιριάζει στο αφήγημα του Τσίπρα ότι η Ελλάδα έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι εάν ο Μακρόν δίνει ειδικά από την Ελλάδα το έναυσμα για να ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, τότε αυτό δείχνει ότι ‘είμαστε στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου'».
Η Ηandelsblatt αναφέρεται στην πρόσκληση του Γάλλου προέδρου για επενδύσεις στην Ελλάδα: «Με δεδομένους και τους Κινέζους ανταγωνιστές ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην παραχώρηση του μεγαλύτερου ελληνικού λιμανιού, του Πειραιά, στην κινεζική Cosco, ο Μακρόν είπε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να επενδύουν στην Ελλάδα επιχειρήσεις εκτός Ε.Ε. και οι ευρωπαϊκές να μην το πράττουν. ‘Αυτό δείχνει ότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουμε στους εαυτούς μας', είπε ο Μακρόν ενώπιον επιχειρηματιών στην Αθήνα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, γαλλικές επιχειρήσεις εξετάζουν περισσότερο το ενδεχόμενο επενδύσεων στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας.
Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ποντάρει στον Εμανουέλ Μακρόν» η Rheinische Post του Ντίσελντορφ σημειώνει μεταξύ άλλων: «(…) Ο Τσίπρας είχε εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στην επίσκεψη αυτή. Κατά τη διάρκεια του γαλλικού προεκλογικού αγώνα όμως ο Τσίπρας εκφραζόταν ακόμη υποτιμητικά για τον Μακρόν, στηρίζοντας τον κομμουνιστή υποψήφιο Ζαν Λυκ Μελανσόν. Αυτό υποτίθεται ότι έχει ξεχαστεί, μολονότι Μακρόν και Τσίπρας έχουν τεράστιες ιδεολογικές διαφορές, για παράδειγμα στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας την οποία επιχειρεί να επιβάλει ο Γάλλος πρόεδρος στη χώρα του».
Με τον τίτλο ο Γάλλος πρόεδρος είναι «Η καλύτερη εκδοχή του Σόιμπλε», ο ανταποκριτής του Spiegel στην Αθήνα επισημαίνει ότι ο Εμ. Μακρόν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα, όντας «νέος σε ηλικία όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να έχει πάνω του το στίγμα του παλαιού πολιτικού κατεστημένου αλλά και ως εκπρόσωπος της ισχυρότερης μεσογειακής χώρας στην ΕΕ που αποτελεί αντίβαρο στους αυστηρούς Γερμανούς. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η εμμονή του Μακρόν σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις θυμίζει μάλλον περισσότερο τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Σόιμπλε παρά τον αριστερό Τσίπρα».
Και το γερμανικό περιοδικό εστιάζει περισσότερο στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος προς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βέβαιος ότι οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα ανταποκριθούν και μάλιστα άμεσα, εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε δηλώσεις του προς το γερμανικό περιοδικό : ‘Σύντομα οι Γάλλοι θα επενδύσουν μαζικά, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στις υποδομές και σε άλλους τομείς’, όπως είπε.
«Το γαλλικό ενδιαφέρον είναι πραγματικό», σχολιάζει Spiegel, υποστηρίζοντας ότι στον αντίποδα και η Ελλάδα ετοιμάζεται να επενδύσει και να αγοράσει γαλλικά όπλα. Τους επόμενους 8 με 12 μήνες αναμένεται το κλείσιμο συγκεκριμένων συμφωνιών, ανέφερε προς το περιοδικό μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος παραπέμποντας και στην παραχώρηση των 14 ελληνικών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport, οι γαλλικές επενδύσεις είναι μάλλον πιο ευπρόσδεκτες στην Ελλάδα απ’ ότι για παράδειγμα οι γερμανικές. «Την ώρα που οι γερμανικές εταιρίες αντιμετωπίζουν δυσπιστία (…) το Παρίσι έχει την εικόνα καλοπροαίρετου επενδυτή. Ο Μακρόν από την πλευρά του παρέπεμψε επανειλημμένως στο ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα και πως η χώρα του τάσσονταν σθεναρά κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».
Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια: