Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Απορρίπτεται μία στις πέντε αιτήσεις για κύρια σύνταξη

Σοκ περιμένει το 20% όσων έχουν κάνει αίτηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να πάρουν κύρια σύνταξη.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι περίπου 70.000 αιτούντες σύνταξη που περιμένουν μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη για να λάβουν τη σύνταξή τους (σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας), θα πρέπει να περιμένουν δύο –τρεις ακόμα μήνες, δηλαδή μέχρι το Δεκέμβριο για αυτό το λόγο.

Η "κοιλιά" που έγινε τον Αύγουστο στην απονομή συντάξεων, ενδεχομένως να οδηγήσει σε παράταση υλοποίησης αυτού του στόχου. Κρίσιμος για την παραπέρα πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων, σε κάθε περίπτωση, θα είναι ο μήνας που μόλις ξεκίνησε, δηλαδή ο Σεπτέμβριος.
Αρμόδια στελέχη του ασφαλιστικού υπερ-ταμείου, τα οποία έχουν πλήρη εικόνα της εξέλιξης εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αναφέρουν στο Capital.gr πως μία στις πέντε αιτήσεις για κύρια σύνταξη απορρίπτονται έτσι οι αιτούντες δεν παίρνουν σύνταξη.
Ο λόγος απόρριψης των αιτήσεων συνταξιοδότησης δεν είναι άλλος από το ότι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι, κόντρα στο το τι ίδιοι πιστεύουν καταθέτοντας τα δικαιολογητικά τους στον ΕΦΚΑ, δεν δικαιούνται σύνταξη, σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας τις οποίες εφαρμόζουν οι αρμόδιες ασφαλιστικές υπηρεσίες.
Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν εκδίδουν οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα μερίδα των αιτούντων να μην λαμβάνουν τελικά τη σχετική παροχή

Το γεγονός αυτό προκαλεί τεράστιες αρνητικές συνέπειες στον οικονομικό προγραμματισμό όσων αιτούνται κύρια σύνταξη, αλλά θετικές στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.
Και αυτό γιατί μειώνεται το κόστος απονομής των νέων συντάξεων για λογαριασμό του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του Υπ. Εργασίας, το συνολικό κονδύλι το οποίο έχει προϋπολογισθεί για την εκκαθάριση 120.000-125.000 αιτήσεων ανέρχεται σε 1,150 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιουνίου 2017 –Ιουνίου 2018.
Ωστόσο, δεδομένης της έως τώρα εμπειρίας σύμφωνα με την οποία το 20% των αιτήσεων απορρίπτεται, το τελικό κόστος θα πέσει στα 850 - 900 εκατ. ευρώ. 
capital.gr









 capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: