Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ο Σαββίδης παραδίδει τη σκυτάλη της ΣΕΚΑΠ στους Ιάπωνες με χρυσοφόρο deal

Τέλος εποχής του Ιβάν Σαββίδη για τη ΣΕΚΑΠ και την εμπλοκή του με την ελληνική καπνοβιομηχανία, καθώς ο Ρώσος επιχειρηματίας αποφάσισε να πουλήσει τον όμιλο εταιρειών Donskoy Tabak για 1,6 δισ. ευρώ στην ιαπωνική Japan Tobacco Inc. Μεταξύ των συμμετοχών στην Donskoy Tabak και η βορειοελλαδίτικη καπνοβιομηχανία που απέκτησε το 2013 με μόλις 5 εκατ. ευρώ  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Japan Tobacco Inc. (JT) ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), «ενισχύοντας, έτσι, τη περαιτέρω την πρώτη θέση της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT αποκτά "πακέτο" και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ)».
 
Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η ΣΕΚΑΠ και ο όμιλος του επιχειρηματία αναμένεται να περάσει στον ιαπωνικό όμιλο εταιρειών Japan Tobacco το γ' τρίμηνο του 2018, αφού ολοκληρωθεί η σχετική ρυθμιστική εκκαθάριση. Το ελληνικό σκέλος της ιαπωνικής εταιρείας κατέχει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τη δεύτερη θέση στις καπνοβιομηχανίες της Ελλάδας, καθώς οι μάρκες Winston, Camel, Old Holborn και Logic ανήκουν σε αυτή.
 
«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου.
 
Όπως αναφέρεται, η JTI διαθέτει στην Ελλάδα τα προϊόντα της από τη δεκαετία του '80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς περίπου 23%. Το 2017, τα προϊόντα της JTI συνεισέφεραν περισσότερα από 640 εκατ. ευρώ στα Δημόσια έσοδα από τον καπνό ήτοι το 1,5% των εσόδων του κρατικού ταμείου. Επιπλέον, η εταιρεία υποστηρίζει την ελληνική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού. Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.
 
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018, μετά και τη ρυθμιστική εκκαθάριση. Σε μια λιτή ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη προς τους συνεργάτες του αναφέρεται ως αιτία της πρόθεσής του να μεταβιβάσει τα μερίδιά του στην ιαπωνική JT αφενός η συρρίκνωση των πωλήσεων της αγοράς λόγω της κρίσης και αφετέρου οι σημαντικές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ).
 
Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν δέκα ημέρες, το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής ανέστειλε τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για το πρόστιμο 44 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην καπνοβιομηχανία, ενώ σύμφωνα με το in.gr, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση στους Ιάπωνες βρισκόταν σε εξέλιξη τους τελευταίους οκτώ μήνες.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: