Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Καταγγέλλουν τον «Νηρέα» ότι έστειλε με κακοκαιρία τους εργαζόμενους στα κλουβιά

Παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων των ιχθυοκαλλιεργειών του ομίλου «Νηρέας», στην Λαγκάδα της Χίου, πραγματοποίησε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι η επιχείρηση στη Χίο, «παρά το απαγορευτικό απόπλου που είχε εκδώσει το λιμεναρχείο Χίου, έβγαλε τους εργαζόμενους κανονικά στα κλουβιά την Τετάρτη και την Πέμπτη 13 – 14 Φλεβάρη 2019.
Πρόκειται για ενέργεια απαράδεκτη και επικίνδυνη που καταδικάζουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες δύσκολες και επικίνδυνες για την ασφάλειά τους συνθήκες δουλειάς. Οι παραβιάσεις στους κανόνες ασφάλειας, έρχονται μετά από δυο ατυχήματα (το ένα μάλιστα θανατηφόρο) στον όμιλο του «Νηρέα», στην περιοχή του Αστακού», τονίζεται στη ανακοίνωση.
Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση ότι όπως και οι προηγούμενες «έχουν “λύσει” τα χέρια της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα την ευθύνη για τον απόπλου του σκάφους που μεταφέρει τους εργαζόμενους και το φορτίο, να είναι αποκλειστικά του καπετάνιου. Πρακτική η οποία είναι απαράδεκτη μιας και θα έπρεπε η ευθύνη να είναι αποκλειστικά του κράτους και της εργοδοσίας. Τεράστιες είναι οι ευθύνες τους και για την υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ με ότι αυτό συνεπάγεται», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινισθεί ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία το απαγορευτικό απόπλου καταλαμβάνει τα δημόσια μέσα μεταφοράς επιβατών, όχι όμως και τα φορτηγά πλοία ή τα λοιπά κάθε είδους και χρήσης σκάφη.
Το Σωματείο καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους να μην συμβιβάζονται με αυτή την κατάσταση και να διεκδικήσουν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας.
 astraparis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: