Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Σε εφαρμογή νέα τεχνική για την αιμοκάθαρση στην Ελλάδα

Μια νέα πρωτοποριακή τεχνική εφαρμόστηκε πρόσφατα από το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς για την ενδαγγειακή δημιουργία αρτηριο-φλεβικής πρόσβασης αιμοκάθαρσης, χωρίς χειρουργική επέμβαση.


Η δημιουργία της αναστόμωσης γίνεται με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, χωρίς νυστέρι, χωρίς ράμματα και χωρίς ουλές και συγκεκριμένα με το AVF Everlinq Endo System με δύο οπές στο επίπεδο του καρπού, μεγέθους 1,2 χιλιοστών η κάθε μία. 
Η επέμβαση αυτού του τύπου προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ασθενή, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Η ίδια η επέμβαση για τη δημιουργία χειρουργικής φίστουλας είναι και μία από τις βασικές αιτίες της δυσλειτουργίας της, μιας και οι τομές, η αλλαγή του περιβάλλοντος στα αγγεία, καθώς και η χρήση ραμμάτων προκαλεί σημαντική ίνωση στην περιοχή της χειρουργικής αναστόμωσης, με αποτέλεσμα τη στένωση της και την δυσλειτουργία της ίδιας της φίστουλας. 

Αντίθετα, με τη διαδερμική δημιουργία της φίστουλας τα αγγεία παραμένουν στο φυσικό τους χώρο, χωρίς άλλες παρεμβάσεις. 
Όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής επεμβατικής Ακτινολογίας κ. Κωνσταντίνος Κατσάνος, η μέχρι σήμερα χρήση της μεθόδου AVF Everlinq Endo System (της εταιρείας TVA Medical, η οποία εξαγοράστηκε από την BD-Becton Dickinson), είναι απόλυτα ασφαλής και δεν δημιουργούνται κιρσοειδείς διατάσεις των φλεβών επιτρέποντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα που για τον αιμοκαθαιρόμενο ασθενή είναι σημαντικό και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του. 

Ενώ, σύμφωνα με τον επεμβατικό ακτινολόγο κ. Παναγιώτη Μ. Κίτρου, η δημιουργία φίστουλας με διαδερμική τεχνική για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς αποτελείται από δύο καθετήρες που τοποθετούνται και ενώνονται μέσω μαγνητικών επαφών. Με τη βοήθεια RF συχνοτήτων δημιουργείται η φίστουλα. 
Η τεχνική, όπως λέει,  διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα όπως η αποφυγή ουλών και δυσμορφίας στα χέρια των ασθενών, η επιπλέον ανατομική δημιουργία φίστουλας που δεν εφαρμόζεται μέχρι σήμερα (ωλένια φλέβα-αρτηρία), η αποφυγή επιπλοκών αλλά και ο μικρότερος αριθμός επανεπεμβάσεων, σε σχέση με χειρουργική μέθοδο στους 12μήνες.
 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: