Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Ζεσταίνονται οι μπουλντόζες για το έργο στο Καστέλι

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει η σύμβαση παραχώρησης για τη χρηματοδότηση, κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου της Κρήτης, μετά την υπογραφή της σε ειδική τελετή χθες από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - GMR Airports Ltd. 

Με την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή ξεκινά η υλοποίηση ενός έργου με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα για την Κρήτη, αλλά και γενικότερα για την εθνική οικονομία, αναφέρθηκε στην εκδήλωση. Πρόκειται για μία επένδυση 1,5 δισ. ευρώ και ενός έργου συμβατικού αντικειμένου πάνω από 520 εκατ. ευρώ. Με την έναρξη του έργου δημιουργούνται 1.500 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής, ενώ με βάση την πρόσφατη έκθεση του Air Transport Action Group (ATAG) εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 7.000 - 7.500 θέσεις άμεσης απασχόλησης (στην εταιρεία του αεροδρομίου, τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες διαχείρισης handling, τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κ.ά.). 
·         Παράλληλα, το νέο αεροδρόμιο θα οδηγήσει και σε ενίσχυση της έμμεσης απασχόλησης της περιοχής σε τομείς όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και το εμπόριο. Βάσει των στοιχείων της ATAG υπολογίζεται ότι θα κινητοποιήσει 35.000 με 37.000 θέσεις. Όπως σημειώνεται, το υπουργείο Μεταφορών «πέτυχε, για πρώτη φορά, το Δημόσιο να διατηρήσει ισχυρή παρουσία σε μια εξαιρετικής σημασίας επένδυση». Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:
·          Αύξηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην Εταιρεία Κατασκευής και Λειτουργίας του Νέου Αερολιμένα το οποίο διαμορφώθηκε σε 45,9%. Η ανάδοχος Κ/Ξ κατέχει το 54,1%. Επίσης ο παραχωρησιούχος αποδέχτηκε την πρόταση για μετάθεση του χρόνου καταβολής της συμβολής του Δημοσίου, ύψους 180 εκατ. ευρώ, κατά τη λήξη του 12ου μήνα από την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης με όφελος υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
·          Διπλασιάζονται τα έσοδα από το αντισταθμιστικό αντάλλαγμα που θα λαμβάνει το κράτος, ύψους 184 εκατ., από την εκμετάλλευση του έργου, φθάνοντας το 2%. Τα έσοδα αυτά θα διανέμονται στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, για κοινωφελείς δράσεις. Ειδικότερα, 1% στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος της Περιφέρειας Κρήτης και 1% στους ΟTA της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις.
·          Μετά τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης η Υπολειμματική Αξία Αεροδρομίου υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ.
·          Το υπουργείο Μεταφορών ενέταξε στους όρους σύμβασης τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου σε έκταση 10 στρεμμάτων, για την αποκλειστική προβολή των τοπικών προϊόντων και εταιρειών.
 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: