Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Κείμενο υπέρ ΣΥΡΙΖΑ από Βέλγους διανοουμένους και πολιτικούς

Συλλογικό κείμενο που φέρει τον τίτλο «Επιθυμούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου» δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο (20/1) της βελγικής εφημερίδας «Le Soir». Το κείμενο υπογράφουν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και συνδικαλιστές, που σε γενικές γραμμές πρόσκεινται στον χώρο της βελγικής Αριστεράς. Οι συγγραφείς του κειμένου επισημαίνουν πως «η νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι η μόνη εναλλακτική λύση για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα και να αξιοποιηθεί μια ανέλπιστη ευκαιρία αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Στο κείμενο γίνεται πλήρης αναφορά στα προβλήματα που προέκυψαν από τα ακολουθούμενα προγράμματα λιτότητας, που εφαρμόστηκαν με σκοπό να αποφευχθεί η στάση πληρωμών. Οι Βέλγοι διανοούμενοι τονίζουν χαρακτηριστικά πως «το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων» που πήρε η Ελλάδα από την τρόικα «χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των κερδοσκόπων».
Επισημαίνουν επίσης ότι «τα εφαρμοσμένα από τις διαδοχικές κυβερνήσεις μέτρα λιτότητας επέφεραν μία πραγματική κοινωνική οπισθοχώρηση» καθώς «ένα στα τρία άτομα ζει στη φτώχεια. Εννέα άνεργοι στους δέκα δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας των νέων έφτασε το 60% και πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Η αγοραστική δύναμη μειώθηκε κατά ένα τρίτο περίπου. 100.000 επιχειρήσεις πτώχευσαν».
Ένα ακόμη στοιχείο που τονίζεται είναι το γεγονός ότι η χώρα «βυθίζεται σε μία κρίση χωρίς τέλος. Το δημόσιο χρέος που έφτανε το 120% του ΑΕΠ το 2009, αγγίζει πλέον το 179% του ΑΕΠ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φάρμακο της λιτότητας όχι μόνο είναι χειρότερο από το κακό, αλλά συμβάλλει και στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης».
Όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές, το κείμενο των πολιτικών και διανοουμένων της βελγικής Αριστεράς αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα βασισμένο σε τέσσερις πυλώνες και καμιά πενηνταριά πρακτικά μέτρα. Αντίθετα με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται μία ριζική μείωση και βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πράγμα απαραίτητο για να αφιερώσει δαπάνες για την ανάκαμψη της χώρας».
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: