Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Αυτοί οι ξενοδόχοι είναι που θ αποροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ που θα επιβάλει.

Αύξηση 9,7% στη μέση online ξενοδοχειακή τιμή τον Δεκέμβριο
Στη ζώνη των ευρωπαϊκών προορισμών με ανταγωνιστικές ξενοδοχειακές τιμές διατηρείται η Ελλάδα στις αρχές του 2015.
Σύμφωνα με στοιχεία της Trivago, μεταξύ 24 χωρών στην Ευρώπη η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ο όγδοος φθηνότερος προορισμός σε ό,τι αφορά την ξενοδοχειακή διαμονή για τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στη χώρα μας διαμορφώνεται αυτό τον μήνα στα 79 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,7% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2014.

Επίσης, η μέση τιμή στα ελληνικά ξενοδοχεία είναι κατά 25% φθηνότερη σε σχέση με τη μέση ξενοδοχειακή τιμή όπως διαμορφώνεται αυτό τον μήνα στην Ευρώπη στα 106 ευρώ. Οι ξενοδοχειακές τιμές στην Ελλάδα είναι φθηνότερες από την Ισπανία (87 ευρώ) και την Τουρκία (94 ευρώ) και ακριβότερες από την Κύπρο (73 ευρώ) και την Πορτογαλία (76 ευρώ). Οι φθηνότερες online τιμές στην Ευρώπη συναντώνται στην Πολωνία και στη Βουλγαρία με 54 και 57 ευρώ αντίστοιχα και οι ακριβότερες στη Νορβηγία και στην Ελβετία με 136 και 195 ευρώ αντίστοιχα. Τη μεγαλύτερη πτώση κατά 35,7% παρουσιάζει η μέση ξενοδοχειακή τιμή στη Ρωσία στα 70 ευρώ, η οποία αποδίδεται κυρίως στη μεταβολής της ισοτιμίας του ρουβλίου αλλά και στη μείωση της τουριστικής ζήτησης.
Εξάλλου, η διεθνής μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών κατέγραψε την online τιμολογιακή πολιτική των καταλυμάτων σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις. Η Αθήνα βρίσκεται στην 11η θέση με βάσει την κατάταξη των φθηνότερων προορισμών. Η μέση ξενοδοχειακή τιμή διαμορφώνεται στα 74 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,8% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2014. Οι φθηνότερες τιμές συναντώντας στη Βαρσοβία και την Κρακοβία με 54 ευρώ και οι ακριβότερες στο Μόντε Κάρλο και στη Γενεύη με 256 και 232 ευρώ αντίστοιχα. Πάντως, οι ξενοδοχειακές τιμές στα ελληνικά καταλύματα ενδέχεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ανατιμητικές τάσεις μέσα στο έτος, αν τελικά υλοποιηθεί το μέτρο του διπλασιασμού του συντελεστή του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής.
Στο μεταξύ, με βάση στοιχεία που επεξεργάσθηκε το «Ελ. Βενιζέλος», η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας το 2014 αυξήθηκε κατά 21,2% ή κατά 2,7 εκατ. φθάνοντας τα 15,2 εκατ. Ο αριθμός των επιβατών εσωτερικού αυξήθηκε κατά 20,5% (9,9 εκατ.) και των επιβατών εξωτερικού κατά 22,5% (5,3 εκατ.) σε σχέση με το 2013. Το «Ελ. Βενιζέλος» θεωρεί ότι στη συνολική βελτίωση της επιβατικής κίνησης έπαιξε ρόλο η σταθεροποίηση της οικονομίας, η τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού και η ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι αφίξεις επιβατών επέστρεψαν στα επίπεδα άνω του 1 εκατ. ύστερα από 5 χρόνια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27,1%. Οι επιβάτες εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 40% και οι επιβάτες εξωτερικού κατά 20,6%. Παράλληλα, οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα κατέγραψαν επίσης εντυπωσιακή άνοδο κατά 36%.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: