Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Κρανίου τόπος

Καμένα δάπεδα. Λιωμένες λαμαρίνες. Μαυρισμένοι τοίχοι. Οι πύρινες γλώσσες σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους, μετατρέποντας αυτοκίνητα και φορτηγά σε άμορφη μάζα σιδερικών.
Καμένα δάπεδα, μαυρισμένοι τοίχοι και σκελετοί αυτοκινήτων συνθέτουν το σκηνικό απόλυτης καταστροφής στο εσωτερικό του «Norman Atlantic»Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του
επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic» προκαλούν σοκ. Νεκροταφείο οχημάτων. Ο εκκωφαντικός θόρυβος του ανέμου που εισβάλλει βίαια μέσα από τις τρύπες στο κουφάρι του πλοίου προκαλεί ανατριχίλα. Τα πάντα μοιάζουν να έχουν παγώσει εκείνο το βράδυ της 28ης Δεκεμβρίου, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στους χώρους των γκαράζ.

Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες πυροσβέστες εργάζονται πυρετωδώς στο λιμάνι του Μπρίντιζι, προκειμένου να καθαρίσουν το καμένο εσωτερικό του «Norman Atlantic». Η βελτίωση της ορατότητας και η απομάκρυνση των αναθυμιάσεων θα βοηθήσει στο προανακριτικό έργο των ιταλικών Αρχών για τα αίτια της τραγωδίας. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα και οι εστίες πυρκαγιάς που συνέχιζαν να καίνε σε διάφορα σημεία του πλοίου για αρκετές ημέρες ακόμα και μετά την πρόσδεση του «Norman Atlantic» στο ιταλικό λιμάνι καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών εφημερίδων, το έργο των πυροσβεστών έχει βελτιώσει αισθητά τις συνθήκες ορατότητας, ενώ οι αναθυμιάσεις έχουν περιοριστεί. Τα επίπεδα οξυγόνου βρίσκονται σε καλό επίπεδο και το μονοξείδιο του άνθρακα έχει μειωθεί στο μισό.

Προσεχώς… επιθεωρητές Όπως έγινε γνωστό, σε λίγες ημέρες το πλοίο θα παραδοθεί στους επιθεωρητές για να ξεκινήσουν οι έρευνες που θα δώσουν απαντήσεις στα αίτια της τραγωδίας.

Το τι τελικά πήγε στραβά το βράδυ της 28ης Δεκεμβρίου παραμένει ερώτημα. Τα πρώτα στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι η φωτιά ξεκίνησε στα καταστρώματα 3 και 4, και εξαπλώθηκε προς τα πάνω, αφού τα επίπεδα στάθμευσης των οχημάτων 1 και 2 βρέθηκαν σχεδόν άθικτα.
Την ίδια στιγμή, οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την απονομή δικαιοσύνης και ορισμένοι εξ αυτών έχουν ξεκινήσει τις πρώτες διαδικασίες σε νομικό επίπεδο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Παράλληλα, έντονοι παραμένουν οι φόβοι των ιταλικών Αρχών για τον τελικό αριθμό των θυμάτων.

Τι έδειξαν οι νεκροψίες των θυμάτων

Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα αποτελέσματα από τις νεκροψίες αρκετών εκ των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας στην Αδριατική έδειξαν πως ο θάνατός τους προκλήθηκε από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε ό,τι αφορά τους τρεις Έλληνες, Γεράσιμο Καζαντζίδη, Κωνσταντίνο Κουφόπουλο και Νικόλαο Παράσχη, ο ιταλικός Τύπος ανέφερε ότι από τη νεκροψία απορρέει πως ο θάνατός τους επήλθε γρήγορα, λόγω πνιγμού, εξαιτίας του «σοκ» που υπέστη ο οργανισμός τους από τη χαμηλή θερμοκρασία των υδάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μπάρι, δύο Ιταλοί οδηγοί φορτηγών, με καταγωγή από τη Νάπολη, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών της θάλασσας. Στα πτώματα εντοπίστηκαν και εγκαύματα, αλλά δεν θεωρούνται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αιτία πρόκλησης θανάτου των οδηγών.
Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στο φως στη σκιά σεναρίων για... επιθέσεις καρχαριών σε ορισμένους εκ των
επιβατών που βρέθηκαν στη θάλασσα.
www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: