Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ


Πρόκειται για συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή που ιδρύθηκε με το νόμο 2472/1997, ο οποίος ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία 95/46/ΕΚ. Η Οδηγία αυτή θέτει κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εφαρμόζει το νόμο 3471/2006, που αντίστοιχα ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία 58/2002.
ΠΡΟΣωΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Κάθε πληροφορία που αφορά και περιγράφει ένα φυσικό πρόσωπο, όπως είναι τα στοιχεία αναγνώρισης, τα φυσικά χαρακτηριστικά, η εκπαίδευση, η εργασία, η οικονομική κατάσταση, τα ενδιαφέροντα, οι δραστηριότητες κ.λπ., αποτελεί προσωπικό δεδομένο.

Προσωπικό δεδομένο φυσικού προσώπου που έχει σχέση με τη φυλετική ή εθνική του προέλευση, τα πολιτικά του φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές του πεποιθήσεις, τη συμμετοχή του σε συνδικαλιστική οργάνωση, την υγεία του, την κοινωνική του πρόνοια, την ερωτική του ζωή, τις ποινικές διώξεις και καταδίκες του, καθώς και τη συμμετοχή του σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων, χαρακτηρίζεται ειδικότερα ως ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και τυγχάνει υψηλότερου βαθμού προστασίας από το νόμο σε σχέση με τα απλά προσωπικά δεδομένα.

Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι κάθε εργασία που πραγματοποιείται στα δεδομένα αυτά, όπως συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, διατήρηση ή αποθήκευση, τροποποίηση, εξαγωγή, χρήση, διαβίβαση, διάδοση, συσχέτιση ή συνδυασμός, διασύνδεση, δέσμευση, διαγραφή, καταστροφή.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που τηρεί και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα ονομάζεται υπεύθυνος επεξεργασίας.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που επεξεργάζεται δεδομένα για λογαριασμό κάποιου υπεύθυνου επεξεργασίας ονομάζεται εκτελών την επεξεργασία.

Ο νόμος 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η εφαρμογή του οποίου εποπτεύεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και ο νόμος 3471/2006 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες αποτελούν τα βασικά νομοθετήματα που διέπουν τον συγκεκριμένο τομέα.

Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνο όταν το άτομο έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, με εξαιρέσεις κατά τις οποίες δεν απαιτείται η συγκατάθεσή του και οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 5 του Ν. 2472/1997, ενώ η επεξερ- γασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνο υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος 2472/1997 στο άρθρο 7.

Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να ενημερώνει το φυσικό πρόσωπο για τη συλλογή των προσωπικών του δεδομένων, καθώς επίσης και για την ταυτότητά του και την ταυτότητα του τυχόν εκπροσώπου του, το σκοπό της επεξεργασίας, τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών των δεδομένων, την ύπαρξη του δικαιώματος πρόσβασης.

Το άτομο του οποίου τα προσωπικά δεδομένα γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας, έχει δικαίωμα να γνωρίζει την ταυτότητα του υπεύθυνου επεξεργασίας, το σκοπό για τον οποίο συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα, καθώς και ποιοι είναι οι αποδέκτες των δεδομένων αυτών.

Ο υπεύθυνος επεξεργασίας ενημερώνει το φυσικό πρόσωπο για το εάν υποχρεούται ή όχι να παράσχει τη συνδρομή του για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων, με βάση ποιες διατάξεις, καθώς και για τις τυχόν συνέπειες της αρνήσεώς του.

Στην περίπτωση που τα προσωπικά δεδομένα ανακοινώνονται σε τρίτους, το φυσικό πρόσωπο πρέπει να ενημερώνεται για την ανακοίνωση πριν από αυτούς.
ΠΕΡΙΠΤωΣΕΙΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕωΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡωΣΗΣ

Με απόφαση της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, μπορεί να αρθεί εν όλω ή εν μέρει η υποχρέωση ενημέρωσης του φυσικού προσώπου, εφόσον η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων. Σε επείγουσες περιπτώσεις η άρση της υποχρέωσης ενημέρωσης μπορεί να γίνει με προσωρινή, άμεσα εκτελεστή, απόφαση του Προέδρου, ο οποίος πρέπει να συγκαλέσει το συντομότερο την Αρχή για την έκδοση οριστικής απόφασης επί του θέματος.

Η υποχρέωση ενημέρωσης δεν υφίσταται υπό προϋποθέσεις, όταν η συλλογή γίνεται αποκλειστικά για δημοσιογραφικούς σκοπούς και αφορά δημόσια πρόσωπα.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣβΑΣΗΣ

Το φυσικό πρόσωπο του οποίου τα προσωπικά δεδομένα έχουν υποστεί επεξεργασία, έχει δικαίωμα να ζητά και να λαμβάνει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς καθυστέρηση και κατά τρόπο εύληπτο και σαφή, πληροφορίες για τα δεδομένα που το αφορούν. Για το σκοπό αυτόν συντάσσει και αποστέλλει συστημένη επιστολή στον υπεύθυνο επεξεργασίας, ενώ είναι απαραίτητο να κρατήσει αντίγραφο της επιστολής, την ταχυδρομική απόδειξη, καθώς και απάντηση που τυχόν θα λάβει.

Εάν ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν απαντήσει εντός 15 ημερών, ή η απάντησή του δεν κρίνεται ικανοποιητική, προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής αναφοράς-καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗΣ

Το φυσικό πρόσωπο διατηρεί δικαίωμα προβολής αντιρρήσεων και αιτήματος προς τον υπεύθυνο επεξεργασίας για τη διόρθωση ή τη διαγραφή των προσωπικών του δεδομένων. Το δικαίωμα αυτό ασκείται κατά τον ίδιο τρόπο με το δικαίωμα πρόσβασης (συστημένη επιστολή), ενώ και σε αυτή την περίπτωση η μη λήψη απάντησης ή η λήψη μη ικανοποιητικής απάντησης εντός 15 ημερών, του δίνει τη δυνατότητα να υποβάλει αναφορά-καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Εάν η Αρχή πιθανολογήσει ότι οι αντιρρήσεις είναι εύλογες και ότι συντρέχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης του υποκειμένου από τη συνέχιση της επεξεργασίας, μπορεί να επιβάλει την άμεση αναστολή της επεξεργασίας εωσότου εκδώσει οριστική απόφαση επί των αντιρρήσεων.

Τέλος, όλα τα φυσικά πρόσωπα διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλουν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δήλωση ότι δεν επιθυμούν τα προσωπικά τους δεδομένα να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από οποι- ονδήποτε για λόγους προώθησης πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών από απόσταση. Η Αρχή τηρεί σχετικό αρχείο και οι υπεύθυνοι επεξεργασίας είναι υποχρεωμένοι να ανατρέχουν στο μητρώο αυτό πριν από κάθε επεξεργασία και να διαγράφουν από το αρχείο τους τα φυσικά πρόσωπα που περιέχονται σε αυτό.
eeke.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: