Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Ίλυα Λιβυκού. Η σύντροφος του Λογοθετίδη που εγκατέλειψε το θέατρο, όταν έχασε την κόρη της...

Η ηθοποιός Ίλυα Λιβυκού έγινε γνωστή από τις κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και από τις θεατρικές εμφανίσεις της στο πλευρό του κωμικού Βασίλη Λογοθετίδη. Οι δύο ηθοποιοί ήταν για αρκετό καιρό ζευγάρι και στη ζωή, αλλά δεν επισημοποίησαν ποτέ τη σχέση τους. Η Λιβυκού, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Αμαλία Χατζάκη, τελειώνοντας το Γυμνάσιο παντρεύτηκε με τον δικηγόρο Αγησίλαο Κοζύρη. Από το γάμο της απέκτησε τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι.
Όταν γνώρισε τον Λογοθετίδη η ηθοποιός ήταν ήδη χωρισμένη, αλλά μεγάλωνε με αγάπη τα παιδιά της. Η Ίλυα Λιβυκού ήταν από μικρή πολύ δυναμικός χαρακτήρας. Ήταν επίμονη, πεισματάρα και σκληρή. Μετά το σχολείο ασχολήθηκε με τον ακοντισμό και αργότερα σπούδασε στη Νομική Σχολή των Αθηνών. Εκτός από  τις νομικές σπουδές, ήξερε καλά ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός και παρά την απαγόρευση των δικών της, γράφτηκε κρυφά στη δραματική σχολή, από την οποία αποφοίτησε με άριστα.
Ήταν μία από τις φορές που απέδειξε ότι αντιμετώπιζε με θάρρος και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις. 6 Σεπτεμβρίου 2002 έφυγε από κοντά μας η λαμπερή ηθοποιός Ίλυα Λιβυκού. Σφράγισε με τους ρόλους της το ελληνικό θέατρο και την 7η τέχνη, ιδιαίτερα όσο ήταν δίδυμο ζευγάρι με τον Βασίλη Λογοθετίδη. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» το 1948. Πολλοί συνάδελφοί της θεωρούν ότι ο Λογοθετίδης έκανε το βήμα να δημιουργήσει δικό του θίασο, χάρη στην στήριξη, τη δημιουργικότητα και την επιμονή της. Το 1960, όταν ο Λογοθετίδης πέθανε, έχασε τον αγαπημένο της παρτενέρ στο σανίδι και τον σύντροφό της στη ζωή. Η Λιβυκού συνέχισε να συμμετέχει σε παραστάσεις στο θέατρο και να παίζει σε ταινίες. Το 1986 όμως, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα που ξεπέρασε τις δυνάμεις της. Έχασε την κόρη της Εύα από καρκίνο και κατέρρευσε. Η απώλεια ήταν δυσβάσταχτη και η ηθοποιός δεν μπόρεσε να συνεχίσει να εργάζεται. Αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι και συνέχισε να ζει μόνη της στο διαμέρισμα της. Η θλίψη και ο χρόνος, κλόνισαν την υγεία της. Το 2002 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και το Σεπτέμβριο έφυγε για να συναντήσει τον θίασο του παραδείσου. Η Ίλυα Λιβυκού τάφηκε στο κοιμητήριο της Καισαριανής, δίπλα στην αγαπημένη της κόρη, όπως ήταν και η επιθυμία της.  . 
.mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: