Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


Η μεταβολή του ΦΠΑ από 13% στο 23%, που έφερε το τρίτο Μνημόνιο, αλλά και τα ελλείμματα από την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 οδηγούν σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας κατά 10% από τις αρχές του 2016.
Την αύξηση της τιμής επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο «Βήμα FM», και πρόσθεσε ότι εξετάζονται σενάρια για να μην υπάρξουν αλλαγές στις μηνιαίες, εξάμηνες και ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών.
Τα υπό επεξεργασία σενάρια
Δύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο και θα θέσει σε διάλογο:

➊ Την αύξηση του απλού εισιτηρίου από 1,20 σε 1,30 ευρώ, που θα απευθύνεται σε περιστασιακούς χρήστες των αστικών συγκοινωνιών. Θα συνδυαστεί με τη διατήρηση και πιθανότατα τη μείωση των τιμών για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, από τις οποίες ευελπιστεί να εξασφαλίσει μόνιμα έσοδα στα ταμεία των συγκοινωνιακών φορέων.

➋ Την επίσπευση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα επιτρέψει την εφαρμογή πιο ευέλικτης τιμολογιακής πολιτικής, με βάση τις ζώνες. Είναι πιθανόν να διατηρηθεί το εισιτήριο των 1,20 ευρώ εντός δακτυλίου και να αυξηθεί κλιμακωτά έως και τα 2 ευρώ για μεγαλύτερες διαδρομές. Εκτιμάται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει στα μέσα του 2016 και να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλαστών εισιτηρίων.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: