Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Λύρειο Ίδρυμα (μια επίσκεψη Εμπειρία)

Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα «Οι Άγιοι Ανάργυροι» «Ορθόδοξο Χωριό» ιδρύθηκε το 1967 από λίγες Μοναχές, με δωρεά του αείμνηστου καπετάνιου του Εμπορικού Ναυτικού ΜΑΡΚΟΥ ΛΥΡΑ. Η Ιδρυτική Πράξη και ο Κανονισμός Λειτουργίας του Ιδρύματος έχουν νομιμοποιηθεί με Υπουργική Απόφαση. Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης (Μάτι), πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Πεντέλης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Από το μέσα της δεκαετίας του ’70 μετεγκαταστάθηκε στη σημερινή του θέση.
Την ευθύνη λειτουργίας του Ιδρύματος έχει η Κοινοβιακή Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Το Ίδρυμα ελέγχεται από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, συγκροτούμενο από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Αττικής ως Προέδρου, της εκάστοτε Ηγουμένης της Ιεράς Μονής ως Αντιπροέδρου, 2 μοναχών και 3 λαϊκών ανδρών και γυναικών. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η δωρεάν φροντίδα, ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών, που στερούνται γονέων, είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή, είτε γιατί έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Το Ίδρυμα προστατεύει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση, την πλήρη επιμόρφωση και την οικογενειακή αποκατάστασή τους.

Η μόρφωση των παιδιών είναι ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια στη ζωή τους και επομένως αποτελεί βασική φροντίδα του Λυρείου Ιδρύματος. Το Ίδρυμα παρέχει στα παιδιά του πλήρη εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Συγκεκριμένα, μέσα στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν Νηπιαγωγείο με ειδικευμένη νηπιαγωγό και τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο, που το διευθύνει η Ηγουμένη-Εκπαιδευτικός και υπόκεινται στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στη συνέχεια, τα παιδιά φοιτούν σε Γυμνάσια και Λύκεια γειτονικών περιοχών (Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Παλλήνη).
Παράλληλα, καθηγητές (από τους οποίους πολλοί εθελοντές) διδάσκουν στα παιδιά ξένες γλώσσες, ενισχυτικά μαθήματα,gall6
μουσικά όργανα, βυζαντινή μουσική, ρυθμική γυμναστική, ζωγραφική και διάφορες άλλες χρήσιμες απασχολήσεις. Επιπλέον, τα παιδιά του Λυκείου παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήρια της ευρύτερης περιοχής της Βορειοανατολικής Αττικής (Ραφήνα, Αγία Παρασκευή), προκειμένου να προετοιμασθούν για την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Το Λύρειο Ίδρυμα παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά του. Στο Ίδρυμα υπάρχει επικοινωνία των παιδιών με τα συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα σε ημέρες και ώρες, κατά τις οποίες δεν διαταράσσεται το πρόγραμμα του σχολείου, των φροντιστηρίων και της μελέτης.
Τα παιδιά μπορούν να παραμείνουν στο Λύρειο και μετά την ενηλικίωσή τους, τα αγόρια ακόμη και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Η φροντίδα των μοναχών δεν σταματάει μόνο στην ανατροφή και στις σπουδές των παιδιών, φτάνει ακόμα και στην οικογενειακή τους αποκατάσταση. Μέριμνά τους είναι να καλοπαντρευτούν τα παιδιά, όπως θα επιθυμούσε κάθε γονιός. Το Λύρειο παρέχει στα παιδιά που παντρεύονται έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ιματισμό μέχρι και το ενοίκιο των πρώτων μηνών. Μέχρι σήμερα, έχουν τελεστεί περισσότεροι από 40 γάμοι παιδιών του Ιδρύματος, τα οποία δημιούργησαν ζηλευτές οικογένειες, που διατηρούν με το Ίδρυμα άριστους δεσμούς.
Τα παιδιά γνωρίζουν ότι, ακόμη και όταν φύγουν από το Ίδρυμα, οι μοναχές στο Λύρειο είναι συμπαραστάτες και αρωγοί σε κάθε τους βήμα, όπως ένας στοργικός γονιός. Μάλιστα, κατά τη θερινή περίοδο στο Λύρειο φιλοξενούνται οικογένειες των οποίων οι μητέρες μεγάλωσαν σ΄ αυτό, σπούδασαν, παντρεύτηκαν και δημιούργησαν τις δικές τους ευτυχισμένες οικογένειες.
Οι ανάγκες των παιδιών
Αν οι απαιτήσεις της σύγχρονης ανταγωνιστικής κοινωνίας με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής καθιστούν την ανατροφή και την εgall31
κπαίδευση των 1-2 παιδιών της μέσης ελληνικής οικογένειας μεγάλο ζήτημα, ας σκεφθούμε τι φροντίδα και τι έξοδα χρειάζονται καθημερινά τα 60-70 παιδιά που φιλοξενούνται στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα. Η διαπαιδαγώγηση, η μόρφωση, η υγεία, η ατομική καθαριότητα, η διατροφή, το ντύσιμο, το χαρτζιλίκι, αλλά και η ψυχαγωγία των παιδιών αποτελούν ένα δύσκολο έργο, που συχνά θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή των φίλων του Ιδρύματος. Οι ανάγκες αυτές βέβαια συνέχεια πολλαπλασιάζονται και μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με την βοήθεια των φίλων και δωρητών μας.
Επίσης, κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω και του υψομέτρου στο οποίο ζουν τα παιδιά, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, και συγκεκριμένα 10 τόνοι σε μηνιαία βάση, με κόστος δυσβάστακτο για τις μικρές οικονομικές δυνατότητες του Ιδρύματος, το έργο του οποίου στηρίζεται αποκλειστικά στις προσφορές φίλων και δωρητών.
Τα παιδιά μας, που από μικρά γνώρισαν τη στέρηση και τη δυστυχία, χρειάζονται την βοήθεια όλων. Σήμερα η Πατρίδα μας έχει ανάγκη και το τελευταίο παιδί. Κάθε προσφορά υλική και κυρίως οικονομική, είναι πολύτιμη. Τα παιδιά του Λυρείου Παιδικού Ιδρύματος εκφράζουν ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ με χαμόγελα ευγνωμοσύνης προς όλους όσοι τα σκέπτονται και τους συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο.
Η δική μας δύναμη είναι η πίστη μας στο Θεό και η επιβράβευσή μας το χαμόγελο που λάμπει στα πρόσωπα των παιδιών μας.
Πώς να στηρίξετε το έργο μας
Το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα δεν λαμβάνει καμία απολύτως επιχορήγηση. Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται από τις μικρές ή μεγάλες δωρεές που μας προσφέρουν ιδιώτες, εταιρείες και οργανισμοί, από κληροδοτήματα και κάποια ενοίκια ακινήτων.
Επιπρόσθετα, διενεργείται κάθε χρόνο (το τελευταίο Σάββατο του Δεκεμβρίου), στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, εγκεκριμένη (Υπ. Οικονομικών και Υγείας & Προνοίας) λαχειοφόρος αγορά, παρουσία και δικαστικών λειτουργών, με πρώτο δώρο ένα καινούργιο αυτοκίνητο και αρκετά μικρότερης αξίας αντικείμενα, με στόχο την αποπεράτωση του Παιδικού Χωριού του Λυρείου Ιδρύματος και την εν γένει στήριξη των παιδιών που φιλοξενούνται εδώ.
Εάν θέλετε και εσείς να συμβάλλετε στην προσπάθεια του Λυρείου Παιδικού Ιδρύματος ώστε να συνεχίσει να προσφέρει το κοινωνικό του έργο και να κτίσει το ‘Ορθόδοξο Χωριό’ που ονειρεύτηκε, μπορείτε να κάνετε τις δωρεές σας με τους εξής τρόπους:
  • Χρηματική δωρεά με απευθείας επίσκεψη στο Ίδρυμα.
  • Χρηματική δωρεά με ταχυδρομική επιταγή μέσω ΕΛ.ΤΑ. στη διεύθυνση:ΛΥΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» «ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΩΡΙΟ», Μάτι Αττικής, 190 09 Ραφήνα.
  • Κατάθεση χρημάτων σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς του Λυρείου Παιδικού Ιδρύματος:
    Τράπεζα
    Λογαριασμός
    Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
    Εθνική Τράπεζα
    149/480021-43
    GR1101101490000014948002143
    Alpha Bank
    176/00/2002000196
    GR8301401760176002002000196
    Eurobank EFG
    0026.0096.12.0100916725
    GR 5302600960000120100916725
    Τράπεζα Πειραιώς
    5030-005943-722
    GR4601720300005030005943722
  • Χρηματική δωρεά μέσω των Μονάδων ATMs.
  • Χρηματική δωρεά μέσω e-banking για τους πελάτες ηλεκτρονικής τραπεζικής.
egolpio.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: