Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

«Πάγωμα» ηλεκτρονικής κατάθεσης για τα «πόθεν έσχες» δικαστών

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας «πάγωσε» προσωρινά την υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» και οικονομικών συμφερόντων των δικαστών και εισαγγελέων για το 2016, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, πέντε δικαστικές Ενώσεις.
Την αίτηση αναστολής έχουν καταθέσει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αιτιολογία ότι οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές.
Η κύρια προσφυγή των πέντε ενώσεων θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού στις 13 Ιανουαρίου 2017 και στη συνέχεια, μέσα σε επόμενο διάστημα, θα εκδοθεί η σχετική απόφαση.
Ειδικότερα, η αίτηση Αναστολής έγινε δεκτή με το αιτιολογικό ότι η πλειονότητα των 15 μελών της αρμόδιας επιτροπής που θα ελέγξει τις δηλώσεις δεν είναι δικαστές και ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν προέβαλλε ότι συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση της από 13.10.2016 απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.
Στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επαναλαμβάνονται οι ισχυρισμοί των δικαστικών Ενώσεων ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες» είναι αντίθετο σε συνταγματικές αρχές, όπως είναι της διάκρισης των λειτουργιών, της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, της ισότητας, της αναλογικότητας, κ.λπ.
Μεταξύ άλλων, οι δικαστικές ενώσεις ισχυρίζονται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος διαρροής των προσωπικών δεδομένων (στοιχείων) των δικαστών, καθώς η αρμόδια αρχή που θα επεξεργάζεται το περιεχόμενο των δηλώσεων, απαρτίζεται από πρόσωπα που δεν απολαμβάνουν εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.
Να σημειωθεί ότι η «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότης και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες» που θα επεξεργάζεται και θα ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες, είναι 15μελής και πρόεδρος της είναι ανώτατος εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός (θα διορίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο), ενώ τα άλλα 14 μέλη θα διορίζονται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, μετά από πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ.λπ.
Επίσης, να επισημανθεί ότι από το ΣτΕ δεν έχει εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης Αναστολής που έχει καταθέσει η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: