Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

ΕΕΑ: Ποιος εμποδίζει τη λύση στα "κόκκινα" δάνεια;

«Ποιος εμποδίζει τη λύση στα κόκκινα δάνεια;», διερωτάται ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.Ο κ. Χατζηθεοδοσίου διευκρινίζει ότι «από άποψη διαλόγων και αναλύσεων το θέμα των "κόκκινων" δανείων έχει καλυφθεί πλήρως από κάθε πλευρά. Έχουμε γίνει μάρτυρες ατελείωτου ευχολογίου από τους πολιτικούς για λύση, τέλειων τεχνοκρατικών λύσεων από τις τράπεζες, αλλά το πρόβλημα από μήνα σε μήνα επιδεινώνεται.
Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανείων, όλο και περισσότερο αυξάνουν τα ληξιπρόθεσμα. Η εμπλοκή των δανειοληπτών από τις τράπεζες σε αδιαφανείς εκβιαστικές διαδικασίες ρύθμισης καθυστερούμενων δανείων και η αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει λύσεις, αποτελούν έναν φαύλο κύκλο διόγκωσης των ανεξόφλητων δανείων μαζί και των αδιεξόδων.
Κι ενώ η κρίση επιδεινώνεται, οι δανειστές δίνουν την υποψία επιθυμίας καταστροφικής λύσης για τους δανειολήπτες, με την εφαρμογή του 'ξαφνικού θανάτου' κάθε παραπέρα οικονομικής δράσης, με την παράδοση των δανείων στα γνωστά διεθνή 'κοράκια', μη αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό μπορεί να στραφεί στο τέλος εναντίον τους από οικονομική και κοινωνική άποψη».
Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αναφέρει ότι «τα πράγματα δεν είναι καλά. Τυπικά και σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι χορηγήσεις δανείων από το 2010 μέχρι το 2015 μειώθηκαν κατά 39,65% πράγμα που σημαίνει 'στέγνωμα' της οικονομίας.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν δραματικά και τα 'Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα' ("κόκκινα" δάνεια) αυξήθηκαν. Όπως αναφέρει η έκθεση, 'Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος (αποτίναξη των 'κόκκινων' δανείων) είναι υψίστης σημασίας, καθώς, πέρα από τη βελτίωση της οικονομικής ευρωστίας των τραπεζών, θα επιτρέψει την απελευθέρωση κεφαλαίων προς χρηματοδότηση άλλων, πιο παραγωγικών, κλάδων της οικονομίας και θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης. (…) Ο πιστωτικός κίνδυνος και η περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας χαρτοφυλακίου δανείων αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή αστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα παροχής δανείων στην πραγματική οικονομία».
Παρά την προειδοποίηση όμως, οι τράπεζες αντιτείνουν ότι έχουν επιτύχει τους στόχους σταθεροποίησής τους και πρακτικά συνεχίζουν την ίδια πολιτική έναντι των δανειοληπτών, αγνοώντας τους κινδύνους. Ακόμη ο πρόεδρος του ΕΕΑ επισημαίνει ότι «το επιμελητήριο έχει επαλειμμένα τονίσει ότι η κρίση και η τραπεζική στασιμότητα δημιούργησαν χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, ως 'ζόμπι', δηλαδή ως ζωντανές – νεκρές, επειδή αδυνατούν να δηλώσουν επισήμως το κλείσιμο, δεδομένου ότι για να κλείσουν πρέπει πρώτα να εξοφλήσουν! Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν, δεν λειτουργούν και απλώς βυθίζονται σε χρέη που ποτέ δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν. Η έξοδος από την κατάσταση αυτή μόνο καλό θα φέρει στην οικονομία». «Και το ερώτημα επανέρχεται: Ποιος εμποδίζει τη λύση; Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει εμπράκτως», καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
enikonomia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: