Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Το βουνό του παγκοσμίου δημοσίου χρέους

Στα 63 τρις $ έχει εκτοξευθεί το χρέος των κρατών παγκοσμίως – με πρώτες τις Η.Π.Α., το μερίδιο των οποίων υπολογίζεται στο 31,8% διεθνώς (γράφημα), ακολουθούμενες από την Ιαπωνία με 18,8% και την Κίνα, με μόλις 7,9%. Οι πέντε κορυφαίες χώρες σε απόλυτο μέγεθος φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί – με την Ιταλία και τη Γαλλία στην τέταρτη και πέμπτη θέση, όπου δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τι ακριβώς σημαίνει για την Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.


Όσον αφορά το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση μετά την Ιαπωνία – ακολουθούμενη από το Λίβανο, την Ιταλία και την Πορτογαλία, οι οποίες δεν φαίνεται να διασώζονται από τη χρεοκοπία χωρίς διαγραφή χρεών. Παρόλα αυτά τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης παραμένουν σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα – λόγω της αγοράς των ομολόγων τους από την ΕΚΤ.

Στα πλαίσια αυτά είναι λογικότατες οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ, αφού βλέπει να πλησιάζει η καταιγίδα των καταιγίδων, η οποία πολύ δύσκολα θα αντιμετωπισθεί – με ενδεχόμενο μαύρο κύκνο για την Ευρωζώνη την Ισπανία, εάν τυχόν πράγματι αποσχισθεί η Καταλονία, αρνούμενη να αποδεχθεί τους όρους του μικρού Φράνκο, ο οποίος θέλει την πλήρη υποταγή της.

 analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: