Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Der Spiegel: Ελλάδα και Γερμανία σε συμμαχία-έκπληξη

«Ασυνήθιστη» χαρακτηρίζει τη συμμαχία π ου έχουν δημιουργήσει Ελλάδα και Γερμανία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τη μετεγκατάσταση των ευρωπαϊκών θεσμών που μέχρι νεωτέρας εδρεύουν στη Βρετανία, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Δημοσίευμα που φιλοξενείται στη σαββατιάτική έκδοση του περιοδικού αναφέρει πως η Αθήνα και το Βερολίνο επιθυμούν να μοιραστούν μεταξύ τους τις έδρες μερικών από αυτούς τους θεσμούς.
«Για να εξασφαλίσουν υπηρεσίες οι οποίες αναγκάζονται να μετακομίσουν λόγω του Brexit, οι κυβερνήσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα έχουν κάνει μια ασυνήθιστη συμμαχία: Οι Έλληνες στηρίζουν την γερμανική επιθυμία να φέρουν την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) στην Φρανκφούρτη και σε αντάλλαγμα οι Γερμανοί στηρίζουν την μετακόμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην Αθήνα», αναφέρεται στο δημοσίευμα του περιοδικού, που σημειώνει παράλληλα ότι την επόμενη εβδομάδα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αποφασίσουν στις Βρυξέλλες για την μετακόμιση των θεσμών.

«Η συμμαχία Βερολίνου-Αθήνας θεωρείται θεαματική, διότι και οι δύο χώρες ήταν αντιμέτωπες για πολύ καιρό στην διάσωση της Ελλάδας», αναφέρεται και τονίζεται ότι προκειμένου να δρομολογηθεί αυτή η συμφωνία, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, «το οποίο στην Αθήνα είναι κυριολεκτικά μισητό», λόγω της πορείας λιτότητας κατά την ευρωκρίση, έβαλε μπροστά το υπουργείο Εξωτερικών - με την αποστολή να διερευνήσει την κοινή δράση. Η διπλωματική παράκαμψη είχε επιτυχία», καταλήγει το δημοσίευμα.
.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: