Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ποιοι συγκάλυπταν το σκάνδαλο του Αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοηθείας του ΥΠΠΟ

Νέα στοιχεία για τη συγκάλυψη του σκανδάλου του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Υπουργείου Πολιτισμού, φέρνει στο φως το Ραδιόφωνο 24/7 
Ακολουθούμε τη διαδρομή των διαχειριστικών ελέγχων που διατάσσονται από το 2008, και υπογραμμίζουμε ποιοι επέλεξαν να κρατήσουν τις εντολές στα συρτάρια.
Το σκάνδαλο, του ταμείου το οποίο αιμοδοτούσε με ανεξέλεγκτο δημόσιο χρήμα το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, καθιερώθηκε επί Βενιζέλου και το ελέγχουν διαχρονικά συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ σε συνεργασία με την εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΠΟ.

«Χαμένες» εκκρεμότητες δικαστηρίων και ελέγχων
Το 2008 ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικής Επιθεώρησης, ύστερα από αίτημα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αθανασίου, αναθέτει σε 4 επιθεωρητές της επιλογής του την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού του ΥΠ.ΠΟ. οι οποίοι δεν διαπιστώνουν καμία παρατυπία. Στην συνέχεια και ύστερα από παρέμβαση της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να ερευνηθούν σε βάθος και ξεχωριστά μία προς μία οι υποθέσεις των μεγαλυτέρων χρηματοδοτήσεων του ΥΠ.ΠΟ. η αρμόδια διεύθυνση αναθέτει σε 13 επιθεωρητές του ΥΠ.ΟΙΚ. τη διενέργεια του ελέγχου. Την διαδικασία μπλοκάρει και πάλι ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικής Επιθεώρησης ο οποίος ζητά να παραδοθούν οι εντολές στο γραφείο του και να μην εκτελεστούν. Μετά την συνταξιοδότηση του οι εντολές παρέμειναν στο γραφείο του.

Το 2008 διαβιβάσθηκε στη Βουλή το σκέλος του πορίσματος της έρευνας που πραγματοποίησαν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Ε. Ράϊκου και Π. Αθανασίου σε σχέση με τις επιχορηγήσεις χρηματικών ποσών από τον Ειδικό Λογαριασμό το διάστημα  2001-2007 προς φορείς και σωματεία εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ. μεταξύ των οποίων η ΠΟΣΥΠΠΟ και το ΤΑΥΠΥΠΠΟ με 29.000.000 € και 20.000.000 € αντίστοιχα. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του πορίσματος τόσο για τα πολιτικά όσο και για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
Το 2009 με αίτημα της Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών, ζητήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου των απολογιστικών στοιχείων του Ειδικού Λογαριασμού του ΥΠ.ΠΟ για τα έτη 2000-2007. Κατά τον έλεγχο των ετών 2000-2001 παρατηρήθηκαν ελλείψεις στα δικαιολογητικά  των διαχειρίσεων για τα οποία και ζητήθηκαν διευκρινίσεις. Ο έλεγχος δεν συνεχίσθηκε με το αιτιολογικό ότι οι υπηρεσίες δεν έστειλαν ποτέ τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν.

Το 2010 ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής συνέταξε και έστειλε την Έκθεση του στην ΔΟΥ Νικαίας,  στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στην επιτροπή για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την Έκθεση, προϊστάμενος του ΥΠ.ΠΟ., πρώην αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και πρόεδρος του σωματείου ‘’Γλαυκώπις Αθηνά’’, βρέθηκε με καταθέσεις 9.000.000.€  την προέλευση των οποίων δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει. Συγχρόνως ανατέθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να ελέγξει τις κινήσεις των επίμαχων λογαριασμών προκειμένου να αποκαλυφθεί σε ποιους μεταφέρθηκαν χρήματα.  Οι ενέργειες των αποδεκτών της έκθεσης αγνοούνται.
Το 2014 σε φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ, για την περίοδο 2004-2008, διαπιστώθηκαν παραβάσεις ανακριβούς υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις οποίες ενημέρωσε την Δ’ΔΟΥ.  Η Δ’ΔΟΥ αντί να προχωρήσει σε φορολογικό  έλεγχο του Ταμείου και για τα επόμενα έτη  περιορίστηκε, με καθυστέρηση δύο ετών, στην επιβολή προστίμου το οποίο είναι άγνωστο αν τακτοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

Να σημειώσουμε ότι το 2017 ο ΥΠΠΟΑ Α. Μπαλτάς κατέθεσε στην ΓΕΔΔ κ. Μ.  Παπασπύρου φάκελο με στοιχεία από την λειτουργία και δράση του ΤΑΥΠΥΠΠΟ καθώς και την σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί στην Βουλή, με αίτημα την διερεύνηση των αναφερομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών του ΓΛΚ, η η υπηρεσία ξεκίνησε έλεγχο, όπως είχε προαναγγείλει η κυρία Παπασπύρου.
Με βάση τα στοιχεία αυτά καθώς και με δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών του ΓΛΚ  το 2017 ο ΥΠΠΟΑ Α. Μπαλτάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου.
news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: