Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Επίσκεψη στο Τσερνομπίλ με ευθύνη του... τουρίστα

Οι επισκέψεις τουριστών στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, 32 χρόνια μετά το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, σύντομα θα είναι μια πραγματικότητα. Οι επισκέπτες θα ξεναγούνται στους χώρους του εργοστασίου, γύρω από αυτό, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν οι ίδιοι την ευθύνη για την ασφάλειά τους.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του πυρηνικού σταθμού όλοι μπορούν πλέον να δουν πώς λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ και πώς εξελίσσεται η διαδικασία μετατροπής της μονάδας «καταφύγιο».
Υπάρχει πλήρες τουριστικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει επισκέψεις στις εγκαταστάσεις προστασίας του σταθμού, στο κέντρο διεύθυνσης, στη μονάδα «καταφύγιο», στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στην μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους είτε ως εργαζόμενοι στον σταθμό είτε δουλεύοντας στον χώρο του σταθμού για την εξάλειψη των συνεπειών της ραδιενέργειας, στο τεχνητό κανάλι με γατόψαρα και γεύμα στο εστιατόριο των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό.
Ο σταθμός ενημερώνει ότι δίνεται ιδιαίτερη προσοχή «στα μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών», στους οποίους «θα παρασχεθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας» ενώ όλοι θα περάσουν υποχρεωτικά από έλεγχο μέτρησης ραδιενέργειας.
Ωστόσο ο κάθε επισκέπτης, που για πραγματοποιήσει την επίσκεψη θα πρέπει να κάνει αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του πυρηνικού σταθμού, θα αναλάβει την ευθύνη για τη δική του ασφάλεια.

32 χρόνια μετά

Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986. Σημειώθηκε έκρηξη που κατέστρεψε τον τέταρτο αντιδραστήρα του σταθμού και σημειώθηκε έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ βρίσκεται στην πόλη Πριπιάτ, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την πόλη Τσερνομπίλ, 110 χιλιόμετρα από το Κιέβο και 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνομπίλ, που ήταν ο μεγαλύτερο σε ισχύ πυρηνικός σταθμός της Σοβιετικής Ένωσης, έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας και ως προς τα θύματα και ως προς τις επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων αλλά και ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις
Εντός τριών μηνών από το δυστύχημα, πέθαναν 31 άνθρωποι, ενώ τις συνέπειες από την έκθεση τους στην ραδιενεργό ακτινοβολία υπέστησαν χιλιάδες άλλοι.
Πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στα χρόνια που επακολούθησαν. Υπολογίζεται ότι 60-80 άτομα πέθαναν 15 χρόνια αργότερα από την έκθεση τους στο ραδιενεργό περιβάλλον του Τσερνομπίλ, ενώ 134 άτομα προσβλήθηκαν από την ασθένεια της ακτινοβολίας σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας. Περισσότεροι από 115 χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη ζώνη ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό μετά το ατύχημα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στις εργασίες εξάλειψης των συνεπειών της ραδιενέργειας συμμετείχαν περισσότερα από 600.000 άνθρωποι, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα σε πόσους από αυτούς υπήρξαν θανατηφόρες οι συνέπειες από την έκθεση τους στην ραδιενεργό ακτινοβολία.
Το Τσερνομπίλ έκλεισε οριστικά στις 15 Δεκεμβρίου του 2000.
 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: