Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Δημόσιες βρύσες για ελεύθερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό

Τρεις δημόσιες βρύσες με πόσιμο νερό έχουν από φέτος το καλοκαίρι στη διάθεσή τους οι Αθηναίοι και οι περαστικοί ή οι τουρίστες στην πόλη. Το νερό, ένα δημόσιο αγαθό που πρέπει να υπερβαίνει την έννοια της ιδιοκτησίας και που η οικονομική του διάσταση δεν πρέπει να περιορίζει την ελεύθερη διάθεσή του, ξαναγίνεται προσβάσιμο στους δημόσιους χώρους ενώ για το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS που ξεκίνησε την εν λόγω πρωτοβουλία, στόχος είναι «να γίνουν σύμμαχοι και οι επιχειρήσεις εστίασης, δεσμευόμενες να σερβίρουν και να παρέχουν δωρεάν νερό βρύσης στους πολίτες».


Αν κάποιος έχει τύχει να βρεθεί διψασμένος στον δρόμο, χωρίς χρήματα πάνω του και δη μια ζεστή μέρα στην Αθήνα, σίγουρα αντιλαμβάνεται την ύψιστη σημασία της πρόσβασης στο νερό σε δημόσιο χώρο και χωρίς αντίτιμο. Παρ’ όλο που στην Ελλάδα δεν ακούμε για περιπτώσεις καταστημάτων εστίασης που αρνούνται να προσφέρουν ένα ποτήρι νερό σε κάποιον περαστικό που το ζητάει, αυτό το δημόσιο αγαθό που είναι συνυφασμένο με τη ζωή, πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή για όλους τους πολίτες.

Το 2017, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και την ΕΔΕΥΑ παρουσίασε τη δράση «Επι-στροφή στη Βρύση» στο πλαίσιο της οποίας ο Δήμος Αθηναίων έθεσε φέτος το καλοκαίρι σε λειτουργία τρεις δημόσιες βρύσες με πόσιμο νερό. Η μία βρύση βρίσκεται στο Σύνταγμα στις αρχές της Ερμού, η δεύτερη στην Πλατεία Ασωμάτων και η τρίτη στην είσοδο του μετρό Κεραμεικός.
.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: