Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Ανησυχία στην Πυροσβεστική από τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού

Υπό την άμεση απειλή να καούν κατοικημένες περιοχές και με τις επιχειρήσεις κατάσβεσης να βρίσκονται σε εξέλιξη, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν ξεκινήσει έρευνα μετά από μαρτυρίες για εμπρησμούς.
Μέχρι την Παρασκευή ο αριθμός ενάρξεων πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο δεν είχε προκαλέσει ανησυχία στους επιτελείς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ωστόσο όπως λένε διαρκώς είναι πάντα σε κατάσταση επιφυλακής ειδικά τις ημέρες με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας όπως το Σάββατο.Ωστόσο δεν ήταν τόσο καλή η κατάσταση τον χειμώνα που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία, καθώς υπήρξε αύξηση των πυρκαγιών κατά 13,3% παρά τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο αντιστράτηγος ε.α. του Π.Σ. και νομικός Ανδριανός Γκουρμπάτσης για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου 2015, εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 2.710 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2014 είχαν εκδηλωθεί 2.349 πυρκαγιές.
Στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας είχε κάνει λόγο για στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα περί «ασύμμετρων απειλών» σε βάρος της κυβέρνησης. Στο ερώτημα εάν κάτι τέτοιο απασχολεί σήμερα τους επιτελείς της Πυροσβεστικής η απάντηση είναι αρνητική, όπως λένε. Σε κάθε περίπτωση όμως, συμπληρώνουν, είναι κάτι που πάντα εξετάζεται.
Όπως σημειώνει στη σχετική μελέτη του στην Σχολή Εθνικής Ασφάλειας ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Γιάννης Σταμούλης «ο παραδοσιακός ορισμός της έννοιας της ασφάλειας, ο οποίος θεωρούσε ως βασικότερο στοιχείο αυτής τον έλεγχο και τη χρήση ισχύος του κράτους, έχει ξεπεραστεί. Σήμερα αναγνωρίζεται η ανάγκη εξέτασης των ασύμμετρων πτυχών της ασφάλειας.
» Ως ασύμμετρη, θα μπορούσαμε γενικά να προσδιορίσουμε, εκείνη την απειλή η οποία μπορεί με ελάχιστα μέσα, να προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Στη σύγχρονη κοινωνία της διακινδύνευσης, η εκδήλωση ασύμμετρων απειλών, συνιστά μια νέα μορφή απειλής. Ως όπλο χαμηλού κόστους, ο εμπρησμός προσδίδει φοβερή ασυναγώνιστη δύναμη στο δράστη, προκαλώντας τρόμο και καταστροφή στον αντίπαλο».
Ο κ. Σταμούλης αναφέρει ότι «οι εμπρησμοί των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα οι φονικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το 2007, δολοφόνησαν απλούς πολίτες, κατέστρεψαν το βιoς πλουσίων και φτωχών, κατέκαψαν τον εθνικό φυσικό πλούτο, στόχευσαν τους φορείς της πολιτικής εξουσίας, προκάλεσαν τρόμο στο σύνολο των συμπολιτών μας.

» Ο χαρακτήρας των εμπρησμών αυτών, ξεπερνάει το σύνηθες και συγκροτεί πολλές φορές μια "στρατηγική εγκληματικής δράσης" λαμβάνοντας το αντικειμενικό κριτήριο του πολιτικού εγκλήματος.
» Η χρήση εμπρηστικών επιθέσεων για τον εκφοβισμό ή και την εξουδετέρωση μιας κυβέρνησης, του πληθυσμού στο σύνολό του ή μέρος του για να επιτευχθούν αυτές οι πολιτικές επιδιώξεις, συνιστά τον ίδιο τον ορισμό της πυροτρομοκρατίας. Οι πυροτρομοκράτες στοχοποιούν τον άμαχο πληθυσμό, επιτίθενται κατά της εθνικής οικονομίας, ασκούν βία με ψυχολογικές επιπτώσεις, με οργανωμένο σχέδιο, με σκοπό την άσκηση πολιτικής πίεσης» συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος της ΕΑΠΣ επισημαίνει ότι «σήμερα οι πυρκαγιές συνεχίζονται στην πατρίδα μας, όχι με τη σφοδρότητα εκείνου του μοιραίου καλοκαιριού του 2007, αλλά πάντα μια πυρκαγιά ενέχει τον κίνδυνο της "ασύμμετρης επέκτασής" της. Το ερώτημα τι κάνει κάθε χρόνο την πατρίδα μας να στενάζει κάτω από τις πύρινες φλόγες, τι μετατρέπει την φίλη "φωτιά" σε "καταστρεπτική πυρκαγιά" παραμένει καίριο και επίκαιρο.
» Αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι ότι μετά από τόσες καταστροφές, το επαχθές έγκλημα του "εμπρησμού" συνεχίζει να δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπό του στην πατρίδα μας, καταστρέφοντας περιουσίες και φυσικό πλούτο και απειλώντας ανθρώπινες ζωές».

news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: