Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

«Γιατί δεν εφαρμόζεται ο φόρος διαφήμισης στα τηλεοπτικά ΜΜΕ»

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στις 12/02/2015 κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Ειδικό Φόρο Διαφημίσεων στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς, στην οποία ζητούσε να ενημερωθεί «για ποιο λόγο δεν έχει εφαρμοστεί, από το 2010, η επιβολή του ειδικού φόρου στις διαφημίσεις, στερώντας πολλά έσοδα από τον ελληνικό προϋπολογισμό, που σύμφωνα με υπολογισμούς, μόνο για το 2014, ήταν 50-60 εκατ. ευρώ».
Σύμφωνα με το άρθρο 130 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι γραπτές ερωτήσεις θα πρέπει να απαντώνται εντός 6 εβδομάδων. Μέχρι και σήμερα, σχεδόν 20 εβδομάδες μετά την επίσημη κατάθεση της γραπτής ερώτησης, δεν έχει σταλεί καμία επίσημη απάντηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την μεριά η Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στην απάντηση της προς τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπαθεί να δικαιολογήσει την καθυστέρηση της Κομισιόν ισχυριζόμενη ότι «οι προαναφερόμενες προθεσμίες των 3 ή 6 εβδομάδες δεν έχουν συμφωνηθεί με τους αποδέκτες των ερωτήσεων (Κομισιόν, Συμβούλιο, ΕΚΤ), τα εν λόγω ιδρύματα δεν δεσμεύονται από αυτές», καθώς επίσης ότι «κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο βιώσαμε μια εκθετική αύξηση του αριθμού των γραπτών ερωτήσεων που κατατέθηκαν από τους βουλευτές: σχεδόν διπλάσια, όπως και στην προηγούμενη θητεία. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην επεξεργασία των ερωτήσεων στην υπηρεσία μας, καθώς επίσης και καθυστερήσεις στην προετοιμασία των απαντήσεων από τα θεσμικά όργανα».

Η επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη

Αγαπητέ κύριε/κυρία,

Θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για τις καθυστερημένες απαντήσεις στις γραπτές ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Συγκεκριμένα, η καθυστέρηση στην απάντηση της ερώτησής μου σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Διαφημίσεων, που καταβάλλεται από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ , είναι άνευ προηγουμένου. Η συγκεκριμένη ερώτηση κατατέθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015 και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα έπρεπε να έχει απαντηθεί το αργότερο εντός 6 εβδομάδων από την ημερομηνία κατάθεσης.

Μετά το αίτημά μου για την εξέλιξη της διαδικασίας απάντησης της συγκεκριμένης γραπτής ερώτησης με ενημερώσατε ότι βρίσκεται στο στάδιο της «οριστικοποίησης» από την πλευρά της Κομισιόν και ότι θα μου διαβιβαστεί σε μία έως δύο εβδομάδες. Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως μια επίσημη απάντηση εκ μέρους σας, σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην προαναφερθείσα, άνω των 20 εβδομάδων, καθυστέρηση στη γραπτή απάντηση εκ μέρους της Κομισιόν για το θέμα του Φόρου Διαφημίσεων που καταβάλλεται από τους Ραδιοτηλεοπτικούς Οργανισμούς στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες καθυστερήσεις θα πρέπει να αιτιολογούνται κάθε φορά επαρκώς, διαφορετικά υποβαθμίζεται η διαδικασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Με εκτίμηση
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ευρωβουλευτής GUE/NGL, ΣΥΡΙΖΑ
Δημήτρης Παπαδημούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: