Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Αποχέτευση Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου: Απίστευτο παρασκήνιο με φόντο τα τσουχτερά πρόστιμα!

Την ίδια ώρα που η κρίση μαστίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σε δύο περιοχές που αριθμούν περισσότερους από 50.000 κατοίκους, στους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας Πικερμίου, επικρατεί το απόλυτο… τίποτα στο σοβαρότατο ζήτημα της αποχέτευσης.
Ήδη η αγωνία όλων επικεντρώνεται στο ύψος των προστίμων τα οποία θα επιβληθούν στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφού η απόφαση είναι δεδομένο ότι είναι καταδικαστική.
Το πρόστιμο του οποίου η δημοσιοποίηση αναμένεται μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 45.000 ευρώ την ημέρα κάτι που «μεταφράζεται» σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ συνολικά! 

Στην προσπάθεια να αποφευχθεί μια τέτοια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέιλξη γίνεται πλέον προσπάθεια να υλοποιηθούν «ορφανά» εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης σε Σπάτα – Αρτέμιδα- Ραφήνα – Πικέρμι ώστε να διασκεδαστούν οι άσχημες εντυπώσεις των Ευρωπαίων.
Πιο απλά δηλαδή να δημιουργηθούν οι υποδομές στις πόλεις και κάποια στιγμή στο μέλλον θα κριθεί εάν τα λύματα από αυτές θα μεταφερθούν είτε σε νέο ΚΕΛ είτε στο υφιστάμενο της Ψυτάλλειας!
Και ενώ δεν φαίνεται κανένα φως στον ορίζοντα, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής καταβάλει απέλπιδες προσπάθειες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ακόμη και με συσκέψεις στις οποίες το πρόσχημα είναι η «υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα: ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2014-2020».

Η σχετική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία της αντιπεριφέρειας στην Παλλήνη και όπως ήταν φυσικό το ζήτημα της αποχέτευσης των δύο δήμων αλλά και η δημιουργία του περιβόητου ΚΕΛ ήταν το βασικό θέμα συζήτησης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του notioanatolika.gr ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου έκανε σαφές ότι δεν είναι δυνατή η λύση της Ψυτάλλειας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο ομόλογός του τού Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έχει προβάλει… veto!  Το… veto αυτό σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Α εκλογική περιφέρεια Πειραιά (33,62%) πόσο δε μάλλον στη Β (42,05%), δεν επιτρέπουν καμία πλέον ούτε καν υπόνοια συζήτησης για το ενδεχόμενο μεταφοράς λυμάτων στο ΚΕΛ της Ψυτάλλειας.

Έτσι στο τραπέζι των συζητήσεων επανέρχεται, όπως όλα δείχνουν, η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για δημιουργία ΚΕΛ για τους δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας στην περιοχή του αεροδρομίου από την πλευρά των Σπάτων.
Κάτι τέτοιο φαίνεται να μην… ενοχλεί ούτε τη δημοτική αρχή Σπάτων – Αρτέμιδος υπό τον Δημήτρη Μάρκου ούτε την αντίστοιχη της Ραφήνας – Πικερμίου υπό τον Βασίλη Πιστικίδη!

Η εξέλιξη αυτή όμως δεν έχει αποκλείσει εντελώς τη «λύση» στο Πλατύ Χωράφι η οποία συνεχίζει να υφίσταται ως πρόταση έστω κι αν δεν είναι επικαιροποιημένη και για την οποία η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στους κ.κ. Δ.Μάρκου και Β. Πιστικίδη!
Σε οιαδήποτε περίπτωση – λύση πάντως τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες – συμπεριλαμβανόμενης της ΕΥΔΑΠ – δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αφού ακόμη και να δημιουργηθεί άμεσα ΚΕΛ αυτό θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μόλις 3.000 κατοίκων από την Αρτέμιδα (ο πραγματικό πληθυσμός φτάνει ακόμη και τους 23.000 ανθρώπους), 9.000 των Σπάτων (επί συνόλου 15.000) και 12.000 της Ραφήνας επί συνόλου 18.000!

Κάτι που σημαίνει ότι θα καλυφθεί μόλις το 42% ενός πληθυσμού ο οποίος συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά!
Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να λειτουργούν ερασιτεχνικά με την Περιφέρεια να προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις αλλά και ισορροπίες και τους κατοίκους Σπάτων, Αρτέμιδας, Ραφήνας και Πικερμίου αλλά και τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους τους να παραμένουν θύματα μιας σύγκρουσης για την οποία ελάχιστες ευθύνες έχουν.
Και ενώ επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη εξοντωτικών προστίμων τα οποία πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να μετακυλισθούν στις τοπικές κοινωνίες με απρόβλεπτες, ακόμη και για την καθημερινότητά τους, συνέπειες!

www.notioanatolika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: