Κυριακή 22 Μαΐου 2016

TTIP... τώρα κι εντός Ευρώπης;

Σε μια εποχή που γίνεται μεγάλος θόρυβος για τη διαβόητη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της στην οικονομία, στην υγεία, στο περιβάλλον, αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία, μια μικρή ομάδα κρατών του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρεται να προωθεί μυστικά μια ενδοευρωπαϊκή «TTIP» η οποία θα θωρακίζει τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών έναντι των κρατικών νομοθεσιών και θα ακυρώνει τις όποιες διμερείς συμφωνίες.
Το σχετικό non paper έδωσε στη δημοσιότητα το προοδευτικό ερευνητικό δίκτυο Seattle to Brussels (S2B) και τα βασικά στοιχεία του δημοσίευσαν χθες τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες: η βρετανική Guardian, η γαλλική Le Monde και η ισπανική Publico.
Σύμφωνα με το ντοκουμέντο, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, Ολλανδία και Αυστρία πραγματοποίησαν μυστικές συναντήσεις για να συντάξουν μια συμφωνία-πλαίσιο η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να καταρριφθούν οι 198 διμερείς συμφωνίες προστασίας επενδύσεων οι οποίες έχουν συναφθεί ανάμεσα σε παλιά και νεότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σε μια επόμενη φάση, τα 28 κράτη-μέλη θα κληθούν να επικυρώσουν αυτή τη νέα συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στις εταιρείες που κάνουν επενδύσεις στην Ευρώπη να μηνύουν τα ευρωπαϊκά κράτη σε δικαστήρια διαιτησίας αν θεωρήσουν ότι οι επενδύσεις τους θίγονται από αλλαγές στις εθνικές νομοθεσίες. Το ντοκουμέντο έχει ημερομηνία 7 Απριλίου 2016 και αναφέρει ότι η πρώτη συνάντηση των πέντε προκειμένου να συζητήσουν για τις τεχνικές λεπτομέρειες έγινε την 1η Οκτωβρίου του 2015.

Το S2B χαρακτηρίζει αυτή την πρωτοβουλία «ξεδιάντροπη απόπειρα για να θεσμοθετηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη ο μηχανισμός Διευθέτησης Διαφωνιών Επενδυτών Κρατών (ISDS)», ο οποίος προβλέπεται στην TTIP.
Προσφυγές
«Σήμερα, δεν μπορεί μια γαλλική εταιρεία να οδηγήσει το ισπανικό κράτος σε δικαστήριο διαιτησίας για τον λόγο ότι δεν υπάρχει συμφωνία προστασίας επενδύσεων και ως εκ τούτου οι προσφυγές γίνονται στα εθνικά δικαστήρια», εξηγεί στην Publico η Σεσίλια Ολιβετ, ερευνήτρια του κέντρου Transnational Institute, η οποία συμμετείχε στην ανάλυση του S2B σχετικά με το ντοκουμέντο που διέρρευσε.

Για να μην υπάρχει μάλιστα καμία αμφιβολία για την αφετηρία τέτοιων πρωτοβουλιών, η ισπανική διαδικτυακή εφημερίδα υπενθυμίζει ότι πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης εργοδοτών Business Europe (το αντίστοιχο του ΣΕΒ) Μάρκους Μπέιρερ ζητούσε με επιστολή του στην Κομισιόν τη θέσπιση ενός «ισχυρού μηχανισμού ο οποίος θα διατηρεί έναν υψηλό βαθμό προστασίας για τις επιχειρήσεις εντός της E.E.».
«Οι πέντε χώρες προτείνουν την αντικατάσταση των ενδοευρωπαϊκών διμερών συμφωνιών που είναι σήμερα σε ισχύ από μια νέα πανευρωπαϊκή συμφωνία η οποία θα δίνει τεράστια αβάντα στα προνόμια των επενδυτών», γράφει το S2B στην ανάλυσή του.

«Αυτό που σχεδιάζουν είναι μια συμφωνία-γίγας παρόμοιας φύσης με την TTIP, η οποία όμως θα εφαρμόζεται αποκλειστικά στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», σχολιάζει η Σεσίλια Ολιβετ.
Ενδιαφέρον σε αυτή την ύποπτη πρωτοβουλία έχει η πρωταγωνιστική παρουσία της Γαλλίας.
Εξαιρετικά αντιφατική και υποκριτική, αν μη τι άλλο, από τη στιγμή που ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τελευταία αυτοπροβάλλεται δημόσια ως μέγας επικριτής των σκοτεινών σημείων της TTIP.
Εξ ου και η Le Monde έβαλε στο σχετικό άρθρο τον τίτλο «Η Γαλλία προωθεί την ιδιωτική διαιτησία της TTIP μέσα στους κόλπους της ίδιας της Ευρώπης».

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: