Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Μαλαισία: Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος της Σουμάτρα

Το μέλλον του ρινόκερου της Σουμάτρα είναι αβέβαιο, μετά το θάνατο του τελευταίου αρσενικού εκπροσώπου του είδους στη Μαλαισία.Οι ρινόκεροι της Σουμάτρα κάποτε είχαν δυναμική παρουσία ανά την Ασία, αλλά σήμερα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την άγρια φύση, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι υπάρχουν λιγότεροι από 100 ανά τον κόσμο. 

Ο θάνατος του Tαμ, ο οποίος ζούσε στο νησί Μπόρνεο, ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Ένας θηλυκός ρινόκερος, η Ιμάν, είναι ο μόνος εκπρόσωπος του είδους στη Μαλαισία αυτή τη στιγμή. 

Μετά από δεκαετίες αποψίλωσης και λαθροθηρίας, υπολογίζεται ότι μόνο 30 έως 100 ρινόκεροι της Σουμάτρα παραμένουν στην άγρια φύση, κυρίως στο ομώνυμο νησί. O Ταμ ήταν ηλικίας 30 ετών και είχε μεταφερθεί στην συγκεκριμένη περιοχή το 2008. Οι προσπάθειες αναπαραγωγής με δύο θηλυκά του είδους αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς. 
Η Κάθι Ντιν, Διευθύνουσα Σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Rhino International δήλωσε ότι παρά τον θάνατο του Tam, υπήρχε ακόμα η ελπίδα το είδος να σωθεί από την εξαφάνιση.

Οι ρινόκεροι της Σουμάτρα έχουν πληγεί από τη λαθροθηρία και την απώλεια οικοτόπων, αλλά η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα ως είδος είναι η κατακερματισμένη φύση του πληθυσμού τους.
naftemporiki.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια: