Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Προχωρεί ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Απορρίφθηκε από το Εφετείο Αθηνών η έφεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) κατά της απόφασης υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης (725/2018).Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς για την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Ο ειδικός διαχειριστής έχει ήδη προχωρήσει σε διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των ναυπηγείων.
Σημειώνεται ότι η λεγόμενη «στρατιωτική συμφωνία» για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προέβλεπε ποιο τμήμα είναι το στρατιωτικό και ποιο το εμπορικό και αυτό έγινε τότε αποδεκτό και από τις δύο πλευρές δηλαδή τόσο από την ΕΝΑΕ, όσο και από το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να υλοποιηθεί στην πράξη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επέβαλε στην Ελλάδα την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ύψους άνω των 650 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση για τις κρατικές ενισχύσεις εκδόθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) το 2008 και με ευθύνη των ναυπηγείων δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 05/05/2017, αναφέρεται ότι: «Μία από τις δεσμεύσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν στο πλαίσιο «στρατιωτικής συμφωνίας» είναι η πώληση των μη στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων του ναυπηγείου. Ωστόσο, στις 8 Αυγούστου 2012, ο εντολοδόχος ο οποίος διορίστηκε για την πώληση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία διαφωνούσαν επί της αρχής με τον κατάλογο των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων. Υπό τις περιστάσεις αυτές, είναι προφανές ότι οι δεσμεύσεις δεν εφαρμόστηκαν».
Πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: