Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Σκληρή αυτοκριτική και καμπανάκι κινδύνου για τη χώρα από τους Οικολόγους Πράσινους


Με περισσή αξιοπρέπεια και πρωτοφανή αυτοκριτική για τα πολιτικά δεδομένα της Ελλάδας αντιμετώπισαν οι Οικολόγοι – Πράσινοι το εκλογικό αποτέλεσμα και την οδυνηρή ήττα του κόμματός τους, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου ότι «τίποτα δεν εγγυάται τη συνέχιση της παραμονής μας στην ευρωζώνη, ακόμα και η πιστή τήρηση όσων προβλέπονται στο μνημόνιο».

Με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι παραδέχτηκαν την βαριά ήττα του κόμματός τους τονίζοντας: «Δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες για την αξία της παρουσίας μας στη Βουλή, ούτε να αναδείξουμε τη σημασία της πράσινης ατζέντας, ως απάντηση στην κρίση που ζούμε».

Επισήμαναν βέβαια ότι θα παραμείνουν παρόντες στο πολιτικό σκηνικό, και υποσχέθηκαν ότι «θα μάθουν από τα λάθη και την αποτυχία τους και θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να βρεθούν κοντά στη δοκιμαζόμενη κοινωνία, προτείνοντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Για το υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό σκηνικό οι Οικολόγοι Πράσινοι έκαναν τρεις επισημάνσεις:


1. Οι πολίτες χρειάζονται μια καλή εξήγηση γιατί τελικά έπρεπε να γίνουν αυτές οι εκλογές.

2. Οι κομματικοί και προσωπικοί ανταγωνισμοί δεν πρέπει να τινάξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

3. Τίποτα δεν εγγυάται τη συνέχιση της παραμονής μας στην ευρωζώνη, ακόμα και η πιστή τήρηση όσων προβλέπονται στο μνημόνιο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει τώρα να επιδείξουν υπευθυνότητα για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για το χρέος της Ελλάδας και να προχωρήσουν σε μια αλλαγή όρων του μνημονίου με ευελιξία στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα, μείωση των κοινωνικών επιπτώσεων των μέτρων και συντονισμένο πρόγραμμα επενδύσεων για τόνωση της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους αναφέρουν ότι η ΝΔ κατάφερε να εμφανιστεί ως εγγυητής της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μέσα από το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες πως ήταν πραγματικά έτοιμος να κυβερνήσει, το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε περαιτέρω, μη μπορώντας να εκφράσει μια πειστική για τους πολίτες απάντηση για το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο.

Για την ΔΗΜΑΡ είπαν ότι συγκράτησε τις δυνάμεις της, δημιουργώντας έναν ζωτικό χώρο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και για το ΚΚΕ ότι οδήγησε τον εαυτό του στην απόλυτη περιθωριοποίηση.

«Θα συνεχίσουμε» προσθέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι «να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο με τις θέσεις μας, να παρεμβαίνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με την Ομάδα των Πράσινων, για μια αλληλέγγυα και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική και, βέβαια, να είμαστε δυναμικά παρόντες στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, για τοπικές απαντήσεις στην κρίση και τις επιπτώσεις της».
www.eklogika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: