Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ενα οικολογικό έγκλημα θεωρείται πλημμέλημα;

Οι 10 συλληφθέντες στα λατομεία Μαρκoπούλου και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ



Για χρόνια οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι Επιθεωρητές Μεταλλείων και η Αστυνομία προσπαθούσαν να ξεσκεπάσουν την παράνομη λειτουργία των λατομείων Μαρκοπούλου. Την περασμένη εβδομάδα, με μια συντονισμένη επιχείρηση, επιτέλους τα κατάφεραν. Μόνο που η Δικαιοσύνη είχε διαφορετική άποψη για τη σημασία του περιβαλλοντικού εγκλήματος που για χρόνια συντελείται. Παρά τον ογκώδη φάκελο που συνοδεύει την υπόθεση, οι δέκα συλληφθέντες παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και όχι για κακουργηματικές πράξεις.




Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το απόγευμα της Τρίτης 29 Μαΐου, μια ομάδα 20 αστυνομικών, σχεδόν το σύνολο της δύναμης του νεοσύστατου Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής έφθασε στην περιοχή του Μαρκόπουλου με ένα και μόνο στόχο: να αποδείξουν ότι ακόμα και σήμερα, παρά το πλήθος των προστίμων και των καταδικαστικών αποφάσεων, εξακολουθεί να γίνεται παράνομη λατόμευση. Οι συνεχείς καταγγελίες περιοίκων για εκρήξεις στα λατομεία κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Το δύσκολο, όμως, ήταν οι υπαίτιοι να συλληφθούν επ' αυτοφώρω. Δύσκολο, καθώς οι Αρχές έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια οργανωμένη ομάδα, η οποία «περιφρουρούσε» την περιοχή των λατομείων και φρόντιζε να ειδοποιεί για κάθε άγνωστη παρουσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος προσπαθούσαν επί δύο χρόνια να το καταφέρουν, αλλά γίνονταν πάντα αντιληπτοί. Πώς συνέβαινε αυτό; Αν εντοπιζόταν κάποιος άγνωστος στην περιοχή την ώρα που κάποιο φορτηγό έβγαινε πλήρες φορτίου από το παράνομο λατομείο, τότε οι «τσιλιαδόροι» ειδοποιούσαν τον οδηγό να το κατευθύνει σε μια μάντρα οικοδομικών υλικών που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο του λατομείου. Αν επρόκειτο για έλεγχο των αρχών, τότε το φορτηγό ξεφόρτωνε στη μάντρα και ο οδηγός ισχυριζόταν ότι είχε έρθει για να πάρει οικοδομικά υλικά από τη μάντρα. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια: η μάντρα ανήκει σε έναν από τους ιδιοκτήτες των λατομείων. Και όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης, «τροφοδοτούσε» τα φορτηγά που μετέφεραν το παράνομα λατομευμένο υλικό με νομιμοποιητικά έγγραφα, που έδειχναν ότι το φορτίο προήλθε από τη μάντρα.


Το απόγευμα της 29ης Μαΐου, λοιπόν, οι άνδρες και οι γυναίκες του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ανέλαβε να εισέλθει στα λατομεία από την πίσω πλευρά τους, αναρριχώμενη σε μια απότομη πλαγιά. Οι άλλες δύο ομάδες ακροβολίστηκαν σε σημεία που δεν θα γίνονταν αντιληπτές, αλλά θα μπορούσαν να επέμβουν άμεσα. Οι αστυνομικοί παρέμειναν όλο το βράδυ εκεί και το πρωί της Τετάρτης είχαν την ευκαιρία που τόσο καιρό ανέμενε η πολιτεία. Εξι φορτηγά εισήλθαν στον χώρο για να φορτώσουν αδρανή, που είχαν λατομευτεί τις προηγούμενες ημέρες. Οι αστυνομικοί άφησαν τα δύο πρώτα να φύγουν. Λίγο μετά τα ακινητοποίησαν, οι οδηγοί κλειδώθηκαν μέσα στα φορτηγά και άρχισαν να τηλεφωνούν από τα κινητά τους, προφανώς για να ειδοποιήσουν τους υπόλοιπους, ήταν όμως αργά, καθώς οι άλλες δύο ομάδες κινήθηκαν και συνέλαβαν τους υπόλοιπους οδηγούς. Τέσσερα φορτηγά κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα. Οι συνολικά δέκα συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους και ένας από τους ιδιοκτήτες του λατομείου, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης. Η Αστυνομία κατέθεσε στον εισαγγελέα έναν ογκώδη φάκελο, που περιείχε μεταξύ άλλων παραπεμπτικά που είχαν στείλει τα προηγούμενα χρόνια στον εισαγγελέα αξιωματικοί του αστυνομικού τμήματος Μαρκοπούλου και 10 εκθέσεις των Επιθεωρητών Μεταλλείων με τις αντίστοιχες εισηγήσεις προστίμων. Παρ' όλα αυτά, ο εισαγγελέας αντί να παραπέμψει την υπόθεση σε ανακριτή (για κακουργηματικές πράξεις), την παρέπεμψε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Το οποίο με τη σειρά του έδωσε την πρώτη αναβολή στην υπόθεση, για τις 12 Ιουνίου...


Eρωτήματα για υπόγειες και περίεργες διασυνδέσεις


Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την έρευνα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, των Επιθεωρητών Μεταλλείων και του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν οι παράνομοι λατόμοι να γνωρίζουν τις κινήσεις της Αστυνομίας, πριν καν συμβούν. «Το Μαρκόπουλο είναι ένα χωριό, όλοι γνωρίζουν όλους. Αν η επιχείρηση δεν είχε οργανωθεί κεντρικά, στην Ασφάλεια, τότε με κάποιο τρόπο θα είχε μαθευτεί και όχι απαραιτήτως με πρόθεση», εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.


Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά την εμπλοκή ή μη υπαλλήλων ή/και αιρετών του Δήμου Μαρκοπούλου. Δίπλα στον χώρο της λατόμευσης υπάρχει μια δεύτερη «τρύπα» στην οποία επί έτη ρίχνονται χύδην σκουπίδια, απόβλητα, μπάζα και ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στην περιοχή κατέληξαν μέχρι και σκουπίδια από μια χωματερή της δεκαετίας του '50, η οποία βρισκόταν στον Ελαιώνα και ανεσκάφη για την κατασκευή του ομώνυμου σταθμού του μετρό.


Σημαντικό ρόλο στην παράνομη απόρριψη αποβλήτων και σκουπιδιών στα λατομεία Μαρκοπούλου ενδέχεται να παίζει ένας παράνομος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Μαρκοπούλου, που βρίσκεται και αυτός σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την είσοδο του λατομείου.


Σύμφωνα με τις αρχές, τα παράνομα απορριμματοφόρα ακολουθούσαν περίπου την ίδια πρακτική με τα φορτηγά που μετέφεραν αδρανή: αν εντοπιζόταν κάποιος άγνωστος στην περιοχή, τότε το φορτηγό με τα σκουπίδια ειδοποιούνταν από τους «τσιλιαδόρους» και εισερχόταν στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, όπου και ξεφόρτωνε. Αν εντοπιζόταν άδειο, στην κάθοδο από το λατομείο, τότε ο οδηγός ισχυριζόταν στις Αρχές ότι βγήκε από τον δρόμο προκειμένου... να δει τη θέα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις έγινε γνωστή η συντονισμένη επιχείρηση στο Μαρκόπουλο, φορτηγά που μετέφεραν απορρίμματα για να τα πετάξουν στο λατομείο ειδοποιήθηκαν και άλλαξαν πορεία.


Αίφνης, λοιπόν, η Αστυνομία δέχθηκε τηλεφωνήματα από κατοίκους πέριξ του Μαρκόπουλου που είδαν δεκάδες φορτηγά με σκουπίδια να συγκεντρώνονται μακριά από τα λατομεία και τα ανεπιθύμητα βλέμματα...


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: