Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Βουλιάζει στον εμφύλιο η Συρία



Η Δαμασκός είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, τόνισε ο Ουίλιαμ Χέιγκ και επεσήμανε ότι η Ρωσία συναινεί πλέον στην απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία. Ενας Κούρδος ακτιβιστής εκλέχθηκε στην ηγεσία του Συριακού Εθνικού ΣυμβουλίουText Size 
Κλιμακώνεται η βία στη Συρία, που μέρα με τη μέρα βυθίζεται σε εμφύλιο, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, συγκρίνοντας την κατάσταση στη χώρα με εκείνη της Βοσνίας το 1990, δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση. Δεν «ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η Συρία είναι στα πρόθυρα μιας κατάρρευσης ή διακοινοτικού εμφύλιου πολέμου και έτσι δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε το οτιδήποτε», δήλωσε χθες ο Χέιγκ.
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη Ρωσία, η οποία, αν κι εξακολουθεί να αντιτίθεται στη χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Δαμασκού, συναινεί, ωστόσο, στην απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασάντ από την εξουσία, «εάν αυτό επιθυμεί ο συριακός λαός»

Ο Χέιγκ δήλωσε, επίσης, πως συμφωνεί με τη μη χρήση βίας. Τόνισε, ωστόσο, πως είναι δύσκολο για τους Σύρους να αποφασίσουν το μέλλον τους, «αν σκοτώνονται μεταξύ τους κι αν οι παρατηρητές δέχονται επιθέσεις». Αλλά και ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες κάλεσε τη Δύση να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία και εξέφρασε την υποστήριξή του στους Σύρους αντάρτες.

«Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας είναι ανεπαρκείς. Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι απέναντι στα φέρετρα των παιδιών», δήλωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σαούλ Μοφάζ κατηγόρησε το καθεστώς Ασαντ για γενοκτονία και επανέλαβε το αίτημα του Ισραήλ για διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Εξόριστος
Στο μεταξύ, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, η κυριότερη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, εξέλεξε τον Κούρδο ακτιβιστή Αμπντελ Μπάσετ Σίντα νέο ηγέτη του σε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σίντα, ο οποίος ζει εξόριστος στη Σουηδία, ήταν ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία. Μετά την εκλογή του δήλωσε πως θέλει να αναδιαρθρώσει τις δομές του Συμβουλίου.

«Εισερχόμαστε σε μία κρίσιμη φάση, καθώς το καθεστώς πνέει τα λοίσθια», δήλωσε. Διευκρίνισε επίσης πως όλες οι προσπάθειες του Συμβουλίου θα επικεντρωθούν στο να πείσει τη διεθνή κοινότητα να «λάβει μια κρίσιμη απόφαση σε σχέση με το συριακό καθεστώς». Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα επιδιωχθεί η ενίσχυση των δεσμών του Συμβουλίου με τους αντάρτες στο συριακό έδαφος και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

ΦΡΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ
113 άμαχοι νεκροί μέσα σε 2 ημέρες
Το Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους 113 άμαχοι από επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση. Τα πιο αιματηρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν στην επαρχία της Χομς με 29 νεκρούς -12 εκ των οποίων σκοτώθηκαν στην πόλη από βομβαρδισμούς του στρατού- και στην Ντεράα με 23 νεκρούς, εκ των οποίων εννιά ήταν γυναίκες και τρία παιδιά. Συνολικά πάνω από 13.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη χώρα από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.
www.e-go.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: