Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Διεθνής διάσκεψη για τη Συρία πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη (

Νέα σφαγή στη Συρία καταγγέλλουν αντικαθεστωτικοί
Περισσότερα από 78 άτομα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Χαμά της Συρίας, καταγγέλλουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι διέπραξε τις δολοφονίες, κάνοντας λόγο για έργο «τρομοκρατικής οργάνωσης».
Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για τουλάχιστον 78 νεκρούς, οι 35 από την ίδια οικογένεια, ενώ το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο είπε ότι οι νεκροί είναι περίπου 100.
Σύμφωνα με το τελευταίο, περισσότερα από 20 παιδιά και 20 γυναίκες σκοτώθηκαν στην επίθεση στα χωριά Κουμπέρ και Μααρζέφ.
Αυτά τα οποία μετέδωσαν ορισμένα ΜΜΕ ότι συνέβη στην αλ Κουμπέιρ, στην περιοχή της Χάμα, είναι εντελώς ψευδή», ανέφερε η συριακή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Μια τρομοκρατική οργάνωση διέπραξε ένα ειδεχθές έγκλημα στην περιοχή της Χάμα, το οποίο είχε εννέα θύματα. Τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης αυτών σκοπό έχουν να συμβάλλουν να συνεχιστεί να χύνεται το αίμα των Σύρων» σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Η κρατική συριακή τηλεόραση κατήγγειλε το «ειδεχθές έγκλημα» το οποίο διαπράχθηκε με στόχο να «κλιμακωθεί η άσκηση πιέσεων» από την διεθνή κοινότητα στην Δαμασκό στην Χάμα, στην κεντρική Συρία.
Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν σε προάστια της Δαμασκού αργά το βράδυ της Τετάρτης. Κάτοικοι στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας είπαν ότι άκουγαν έντονα πυρά, ενώ ακτιβιστές μίλησαν για εκρήξεις και ήχους από πυρά βαρέων πολυβόλων. Σε ορισμένες περιοχές εθεάθησαν ελικόπτερα.

Οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι παύουν να τηρούν πλέον την εκεχειρία που είχε κηρυχθεί στη χώρα με την υποστήριξη του ΟΗΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την αιματοχυσία.

Μάλιστα, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο κάλεσε τους αντάρτες να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν θα προτείνει την Πέμπτη -σε διεθνή διάσκεψη που διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη- οι δυτικές χώρες, η Ρωσία και η Κίνα να σχηματίσουν νέα ομάδα επαφής για να πείσουν τη Δαμασκό να δεσμευτεί σε έναν πολιτικό διάλογο με την αντιπολίτευση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και οι απεσταλμένοι 15 κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη συμφώνησαν την Τετάρτη να συστήσουν μια «ομάδα συντονισμού», η οποία θα παράσχει υποστήριξη στη συριακή αντιπολίτευση, αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας.

Οι συμμετέχοντες ΥΠΕΞ, ανάμεσά τους και η Αμερικανίδα υπουργός Χίλαρι Κλίντον, καθώς και εκπρόσωποι αραβικών κρατών, συζήτησαν «περαιτέρω βήματα» για τον συντονισμό μιας «αποτελεσματικής και αξιόπιστης διαδικασίας μετάβασης της Συρίας σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα μετά την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ένας εκπρόσωπός τους να παραστεί στη συντονιστική συνάντηση όλων των κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 15η και 16η Ιουνίου επίσης στην Κωνσταντινούπολη.


Μιλώντας στη διάσκεψη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είπε ότι η στρατηγική για την πολιτική μετάβαση στη Συρία πρέπει να συμπεριλαμβάνει την πλήρη παράδοση της εξουσίας από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χ.Κλίντον τόνισε, επίσης, πως πρέπει να δημιουργηθεί μια πλήρως αντιπροσωπευτική μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Η Γαλλία ανακοίνωσε στην διάρκεια της συνόδου ότι σχεδιάζει να διοργανώσει μια νέα συνάντηση της ομάδας των «Φίλων της Συρίας» στο Παρίσι, στις 6 Ιουλίου.
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσκληθεί το Ιράν σε κάποια μελλοντική σύνοδο για τη Συρία, κάτι που είχε αντιμετωπίσει ψυχρά νωρίτερα και η επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: