Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Όταν λέμε 20 χρόνια κάθειρξη, εννοούμε... - Πόσα χρόνια θα μείνει ο Άκης στην φυλακή

- Η ετυμηγορία των δικαστών μπορεί να επέβαλλε ποινή κάθειρξης 20 ετών στον Ακη Τσοχατζόπουλο αλλά 20 χρόνια δεν θα μείνει στην φυλακή
- Ήδη έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 8 ετών για παραβάσεις του πόθεν έσχες
- Πόσα χρόνια θα μείνουν στην φυλακή οι υπόλοιποι καταδικασθέντες
- Άκης: Δεν αναγνωρίζω την απόφαση - Το δικαστήριο εκτροχιάστηκε από το νόμο και το δίκαιο
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε πει την περίφημη φράση "Όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια" αναφερόμενος στην μετατροπή της ποινής των συνταγματαρχών από θανατική σε δια βιου φυλάκιση.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για πολλές περιπτώσεις που ακόμα και αν κάποιος καταδικασθεί σε ισόβια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει όλη του την ζωή στην φυλακή.
Με αφορμή την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, η κάθειρξη 20 ετών που του επιβλήθηκε δεν σημαίνει ότι θα μείνει 20 χρόνια στην φυλακή. Η απόφαση αυτή σύμφωνα με νομικούς αν μεταφραστεί δείχνει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μείνει στην φυλακή τουλάχιστον 8 χρόνια. Σημειώνεται ότι ήδη ο Ακης Τσοχατζόπουλος εκτίει ποινή 8 χρόνων κάθειρξης για παραβάσεις του πόθεν έσχες.

Τι θα συμβεί στην συνέχεια; Σύμφωνα με την Καθημερινή, όταν θα γίνει συγχώνευση των ποινών, η συνολική ποινή θα είναι της τάξης των 24 ετών.
Αν ζητηθεί η αποφυλάκισή του με όρους, σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής, δηλαδή, 8 χρόνια.
Υπάρχει όμως και άλλη μια παράμετρος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι άνω των 70 ετών και ο νόμος προβλέπει άλλη μεταχείριση για ηλικιωμένους κρατούμενους.

Υπάρχει όμως και μια πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας που έκρινε ότι «κατάδικος άνω των 70 ετών για κακούργημα, για να αποφυλακιστεί υπό όρο, πρέπει να έχει εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του, χωρίς ευεργετικό υπολογισμό».

Τι θα γίνει με τον Ιωάννη ΣμπώκοΣτην περίπτωση αυτή, όταν λέμε 16 χρόνια κάθειρξη, εννοούμε 5,5. Αυτό όσον αφορά την χθεσινή υπόθεση, διότι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας στον πλευρό του Ακη Τσοχατζόπουλου, αντιμετωπίζει και άλλες κακουργηματικές κατηγορίες, που επισύρουν ακόμα και ισόβια!

Οι ποινές των υπολοίπων
Η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης, η σύζυγος του Ακη, Βασιλική Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, θα μείνουν στη φυλακή τέσσερα με πέντε χρόνια, εκτός και αν προκύψουν άλλοι λόγοι, όπως θέματα υγείας ή νέες ποινικές εμπλοκές και νέες καταδίκες.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν χθες

Αστέριος Οικονομίδης 12 χρόνια
Εφροσύνη Λαμπροπούλου 13 χρόνια
Νίκος Ζήγρας 6 χρόνια
Γεώργιος Σαχπατζίδης 13 χρόνια
Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 χρόνια
Βίκυ Τσοχατζόπουλου 12 χρόνια
Ιωάννης Σμπώκος 16 χρόνια
Μαρία Ταλίρα Τσεκούρα 10 χρόνια
Νίκος Γεωργουλάκης 10 χρόνια
Παν. Σταμάτης 6 χρόνια
Οράτιος Μελάς: 10 χρόνια
Κωνσταντίνος Αντωνιαδης 10 χρόνια
Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου 6 χρόνια
Φώτης Αρβανίτης 6 χρόνια
Νικόλαος Καρατζας 6 χρόνια
Γεώργιος Κωνσταντάτος 10 χρόνια


Δήμευση περιουσιών
Σε δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων καταδικασθέντων τα οποία είχαν ήδη κατασχεθεί από τον ανακριτή της υπόθεσης Α. Τσοχατζόπουλου προχώρησε με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο διέταξε να προχωρήσουν σε δήμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων όπως ορίσθηκαν από κατασχέσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο ανακριτής της υπόθεσης.
Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε, σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό, ανήκει και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το δικαστήριο επίσης όρισε την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης προς το δημόσιο που καθορίστηκε στα εξής ποσά:
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποχρεούται να καταβάλλει 1 εκατ. ευρώ, ο Γ. Σμπώκος 500.000 ευρώ και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες 100.000 έκαστος πλην των Π. Σταμάτη, Γκουντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκου Καρατζά οι οποίοι το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν ορίζεται στα 50.000 ευρώ.
Με την λήξη της διαδικασίας ο πρόεδρος είπε στους καταδικασθέντες: «Ελπίζω να έχετε καλύτερη τύχη στον επόμενο βαθμό και να πείσετε τους δικαστές ώστε να έχετε ευνοϊκότερη μεταχείριση».

Άκης: Δεν αναγνωρίζω την απόφαση Δικαστήριο που «εκτροχιάστηκε από το νόμο και το δίκαιο» χαρακτηρίζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, σε ανακοίνωσή του.
Ο πρώην υπουργός αναφέρεται σε «εξοντωτική καταδίκη» του ιδίου αλλά και της συζύγου και της κόρης του, που καταδικάστηκαν χωρίς ανασταλτικό στην έφεση σε κάθειρξη 12 ετών και υποστηρίζει ότι το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση των παράνομων αμοιβών του, από εξοπλιστικά προγράμματα «αποδείχθηκε ανεπαρκές και αδύναμο να αντισταθεί στις "άνωθεν" παρεμβάσεις».
www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: