Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πού κυμαίνεται η τιμή, τι πρέπει να προσέξετε

Παράγοντες της αγοράς και φορείς καταναλωτών μιλούν στο in.gr για τη τιμή του πετρελαίου και εφιστούν την προσοχή για το τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του προϊόντος.
Σε χαμηλούς ρυθμούς κυμαίνεται η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, κατά την πρώτη ημέρα της διάθεσής του, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον καλό καιρό που επικρατεί τουλάχιστον στην Αττική. Οι καταναλωτές εκτιμάται ότι θα σπεύσουν να προμηθευτούν το προϊόν όταν αρχίσουν τα πρώτα κρύα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
Λόγω της χαμηλής ζήτησης, πολλά είναι τα πρατήρια καυσίμων που δεν έχουν ακόμη εφοδιαστεί με πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. 

Οδηγός του καταναλωτή για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης
Πετρέλαιο θέρμανσης με άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών
Στο 1,045 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης
Γιώργος Ασμάτογλου: «1,06 ευρώ στα αστικά κέντρα»
Η τίμη του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται από 1,06 ευρώ στα αστικά κέντρα και φθάνει στα 1,15 έως 1,25 ευρώ στην επαρχία, δηλώνει στο in.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου.
Ο ίδιος αναφέρεται ιδιαίτερα στο σύστημα εισροών-εκροών και διευκρινίζει σε ποιες περιοχές της χώρας δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Ασμάτογλου:
«Περιμένουμε πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πέρυσι, όχι όμως στα επίπεδα που θα θέλαμε, όπως το 2011 και σε αυτό παίζουν ρόλο τα εισοδηματικά κριτήρια. Μέχρι το τέλος Απριλίου θα μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό για το πώς κινήθηκε η αγορά.

Η τιμή για τα αστικά κέντρα θα κυμαίνεται στο 1,06 ευρώ το λίτρο, ενώ για την επαρχία η τιμή εξαρτάται από την εξής συνάρτηση: απόσταση, ποσότητα και ελεύθερη αγορά. Δηλαδή, ανάλογα με το πόσο μακριά είναι ο αποδέκτης της παραγγελίας και τη ποσότητα που έχει παραγγείλει, σε συνδυασμό με την τιμή του πρατηρίου θα κυμανθεί και η τελική τιμή. Μία πρώτη εκτίμηση αυτής είναι από 1,15 έως 1,25 ευρώ/λίτρο. Πρέπει να συνυπολογίσουμε σε αυτά την χερσαία ή θαλάσσια μεταφορά των καυσίμων, καθώς συμβάλλουν άμεσα στην διαμόρφωση της τιμής. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει εναρμονισμένη πρακτική, αφού ο ανταγωνισμός συμβάλλει στην επίτευξη χαμηλότερης τιμής.

Όσον αφορά το σύστημα εισροών-εκροών έχει εγκατασταθεί σε όλα τα στάδια του 1ου και 2ου κύκλου, δηλαδή στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στον 3ο κύκλο και συγκεκριμένα σε κάποιες νησιωτικές περιοχές βρίσκονται στο τελικό στάδιο διασύνδεσης με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), κάτι που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα».

Μιχάλης Κιούσης: «Είμαστε τυχεροί, γιατί το βαρέλι διατίθεται 0,25 ευρώ λιγότερα».
Δεν εντοπίζεται ιδιαίτερη απόκλιση από την τιμή που ανέφερε ο κ. Ασμάτογλου σε σχέση με αυτήν που καταθέτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.
«Η τιμή ξεκίνησε από 1,04 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα, ενώ στην επαρχία για μεγάλες παραγγελίες αναμένεται να φτάσει στο 1,10 ευρώ/λίτρο» δηλώνει ο κ. Κιούσης.
Σχετικά με το σύστημα εισροών-εκροών, επιβεβαιώνει ότι ο 1ος και ο 2ος κύκλος έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στον 3ο κύκλο έχει εγκατασταθεί σε ένα ποσοστό της τάξεως 60% και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά μόνο την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και ο δεύτερος έχει να κάνει με την έλλειψη κάποιων εξαρτημάτων για το εν λόγω σύστημα, τα οποία περιμένουν οι βενζινοπώλες παραλάβουν.

«Για το πώς θα κινηθεί η αγορά, αυτό εξαρτάται από το τι χειμώνα θα έχουμε. Μην ξεχνάμε ότι η καταναλωτική δυνατότητα όλων των καταναλωτών έχει μειωθεί και βέβαια δεν πρέπει να αμελούν ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ανέρχεται στα 121 ευρώ ανά χίλια λίτρα, ποσό που έχει μεγάλη διαφορά από τα επίπεδα του 2011. Βέβαια, είμαστε τυχεροί και για το ότι η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει και διατίθεται 0,25 ευρώ φθηνότερα το βαρέλι» παρατηρεί.

Ηλίας Κοκουγιάννης: «Ο κόσμος πρέπει να προσέξει τη διαδικασία παραλαβή
Ο Ηλίας Κοκουγιάννης, αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης Καταναλωτών η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), θεωρεί πως αν οι καταναλωτές βάλουν πετρέλαιο, αυτό θα αφορά μικρές ποσότητες.
Επίσης, εφιστά την προσοχή κατά την παραλαβή του προϊόντος, ενώ πιστεύει πως οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθούν σε σχέση με πέρυσι.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κοκουγιάννης απάντησε στο in.gr:
«Πιστεύω, με βάση τις καιρικές συνθήκες θα είναι λίγοι όσοι καταναλωτές θα παραγγείλουν από τώρα πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικά στο λεκανοπέδιο. Βέβαια, δεν υπάρχουν και λεφτά. Η ελάφρυνση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι πολύ μικρή και δεν αποτελεί κίνητρο για να παραγγείλουν πετρέλαιο οι πολίτες, καθώς μπορεί να μειώθηκε κατά 0,25 ευρώ το λίτρο, αλλά όταν η τιμή παραμένει πάνω από το 1 ευρώ, τότε αυτόματα κρίνεται απαγορευτική. Αν βάλει ο κόσμος, θα βάλει όταν σφίξουν τα κρύα και η ποσότητα θα είναι μικρή. Οι καταναλωτές περίμεναν μία τιμή γύρω στα 0,90 ευρώ».

Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος πρέπει να προσέξει τη διαδικασία παραλαβής, τονίζει. Πέρα από το ότι ενδείκνυται να κάνουν μία έρευνα αγοράς σχετικά με τις τιμές, στη συνέχεια πρέπει να γίνει ογκομέτρηση της δεξαμενής που έχουν στη κατοικία τους για να δουν πόσο πετρέλαιο έχει μέσα η δεξαμενή.
Ο κ. Κοκουγιάννης τονίζει ότι αυτό γίνεται με μεταλλική και όχι με ξύλινη ράβδο. «Όταν έρθει το βυτίο για την παράδοση του προϊόντος, ο υπάλληλος της εταιρείας είναι υποχρεωμένος να κάνει τη μέτρηση και πριν και μετά την εναπόθεση του πετρελαίου.
Έτσι, θα δουν οι καταναλωτές αν συνάδουν τα νούμερα. Αν υπάρχει διαφορά στον όγκο πετρελαίου που υπολόγιζε ο καταναλωτής, έχει το δικαίωμα να υπογράψει με επιφύλαξη και να επικοινωνήσει ξανά με την εταιρεία για τα διαδικαστικά».
Σχετικά με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι δικαιούχοι από τους 600.000 που το έλαβαν πέρυσι, «αλλά το θέμα είναι πόσοι από αυτούς θα κάνουν αιτήσεις, γιατί πολλοί εξ αυτών δεν έχουν να διαθέσουν ούτε αυτά τα χρήματα για να προμηθευτούν πετρέλαιο».
Αγγελος Προβολισιάνος
news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: