Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Προειδοποιεί για αυξήσεις αγαθών η ΕΣΣΕ

Η ΕΣΣΕ προειδοποιεί ότι αναμένονται αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, λόγω απαιτήσεων για εξόφληση μετρητοίς. Επίσης υποστηρίζει πως περίπου 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις.
Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων και του ΕΒΕ Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται πλέον το ελληνικό εμπόριο μετά την απόφαση πολλών οίκων του εξωτερικού να ξαναδιακόψουν την πίστωση προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις και να επανέλθουν σε απαιτήσεις προπληρωμών και πλήρους κάλυψης με έκδοση τραπεζικών εγγυήσεων. 

Σύμφωνα με τους εμπόρους, με τη καθημερινή κλιμάκωση της απαίτησης προπληρωμής των ελληνικών παραγγελιών, οι εισαγωγές πρώτων υλών, μηχανημάτων και γενικότερα των εμπορευμάτων καθίστανται εξαιρετικά δυσχερείς, αφού οι εισαγωγείς θα πρέπει να προεξοφλούν εις ολόκληρο και μάλιστα τοις μετρητοίς, τις παραγγελίες τους και η εξέλιξη αυτή για το εμπόριο, αλλά και για την εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση κρίνεται ως εξαιρετικά ανησυχητική.

Σημειώνεται πως σχετικό υπόμνημα για τα προβλήματα στις εισαγωγές κατατέθηκε ήδη στην κυβέρνηση.

Η αξία των εισαγωγών αγαθών στη χώρα μας το 2013 ήταν 46,2 δισ. ευρώ και 46,7 δισ. ευρώ το 2014, ενώ με τη διακοπή των πιστώσεων εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 4-5 δις ευρώ ρευστό, για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες και άλλα αγαθά. «Εάν μάλιστα συνεχιστεί ένα τετράμηνο αυτή η κατάσταση, τότε αναμένονται αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.ά, ενώ ο κίνδυνος ελλείψεων στην εγχώρια αγορά, είναι ορατός», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.

Εκτιμάται ότι περί τις 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, εξαιτίας, αφενός έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας έκδοσης «ακριβών» εγγυητικών επιστολών και αφετέρου εξαιτίας της μείωσης των ορίων ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό. Υπολογίζεται μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τις ελληνικές εταιρίες να «σπάσουν» τις παραγγελίες τους σε μικρότερης αξίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος των εμπορευμάτων από τα μεταφορικά έξοδα.

Σ' αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί η έλλειψη χρηματοδότησης των εγχώριων εμπορικών επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες με την ετήσια μεταβολή της επιχειρηματικής χρηματοδότησης να συνεχίζει μειούμενη για τέταρτο χρόνο.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: