Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η παχυσαρκία προάγει την εμφάνιση επτά μορφών καρκίνου

Οι παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συγκριτικά με γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με βρετανική μελέτη. 
Παχύσαρκη, θεωρείται μια γυναίκα με δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους προς ύψος) πάνω από 30, ενώ μεταξύ 25 - 30 θεωρείται υπέρβαρη.
Η έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της βρετανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Cancer Research UK, έδειξε ότι, οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης επτά ειδών καρκίνου (του εντέρου, του μαστού, της χοληδόχου κύστης, της μήτρας, των νεφρών, του παγκρέατος και του οισοφάγου), που σχετίζονται με τα περιττά κιλά. 
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, μια παχύσαρκη γυναίκα έχει περίπου μία πιθανότητα στις τέσσερις να αναπτύξει κάποιον από τους συγκεκριμένους καρκίνους. Συγκεκριμένα, για κάθε 1.000 παχύσαρκες γυναίκες, 274 θα διαγνωστούν με κάποιον από τους ανωτέρω καρκίνους, ενώ μεταξύ 1.000 γυναικών με φυσιολογικό βάρος, 194 θα εμφανίσουν καρκίνο.
Όπως έχει διαπιστωθεί και στο παρελθόν, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου με διάφορους τρόπους και ένας από αυτούς έχει να κάνει με την αυξημένη παραγωγή των οιστρογόνων, που τροφοδοτούν την ανάπτυξη του καρκίνου στα λιποκύτταρα.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν πάντως, ότι για την αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού βάρους δεν χρειάζονται ακραίες λύσεις. Μικρές, συστηματικές και πειθαρχημένες καθημερινές αλλαγές, όπως περπάτημα, λιγότερη καθιστική συμπεριφορά, αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, καθώς και μείωση της ζάχαρης, είναι ικανές να συμβάλλουν στην διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: