Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Γ. Ποταμιάνος: Συμφωνία με πρόβλεψη για το χρέος, αλλιώς παράταση...

«Το πρόβλημα που δεν κλείνει η συμφωνία είναι η μη παραδοχή από τους θεσμούς και μη η λήψη απόφασης σχετικά με το χρέος που δεν είναι βιώσιμο»
Εξηγεί τη σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ-ΕΕ για το θέμα και προβλέπει ότι για να προκύψει συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει κάποια ρύθμιση για την αναδιάρθρωσή του χρέους. Διαφορετικά, όπως δηλώνει, θα επιλεγεί η παράταση, λύση που δεν είναι η καλύτερη αλλά ούτε και καταστροφική.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ποταμιάνος επισήμανε πως η συμφωνία του 2012 μεταξύ των θεσμών προέβλεπε την αναδιάρθρωση του χρέους αν συνέχιζε να είναι μη βιώσιμο κι αν το χρηματοδοτικό κενό είναι αξεπέραστο, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έπρεπε να συνδράμουν την Ελλάδα για να συνεχίσει το ΔΝΤ να μένει στο πρόγραμμα, εξηγώντας πως αυτή την υποχρέωση επικαλείται το ΔΝΤ ενώ οι ΕΕ εταίροι αρνούνται να αναλάβουν την υποχρέωση αυτή και το Ταμείο από την πλευρά του ζητά σκληρά μέτρα και περικοπές. Η κυβέρνηση δε τα δέχεται και δεν κλείνει η συμφωνία.

Η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους είναι προφανής αλλά δε θέλουν να το παραδεχτούν γιατί έχουν κάνει ένα σοβαρό λάθος από την αρχή αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει πως αν δεν υπάρξει πρόβλεψη για κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους που να δίνει προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα, δε θα υπάρξει συμφωνία. Διαφορετικά, ως εναλλακτική την τελευταία στιγμή θα υπάρξει μια λύση παράτασης για να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Δεν είναι το καλύτερο αλλά δεν είναι καταστροφική λύση, όπως είπε.

Γεράσιμος Ποταμιάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: