Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Σλάβοϊ Ζίζεκ: «Όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα μας αφορούν όλους - Τι Ευρώπη θέλουμε;»

Ο αγώνας που διεξάγεται είναι αγώνας για την κυρίαρχη ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική κουλτούρα. Οι δυνάμεις της ΕΕ υπερασπίζονται το τεχνοκρατικό status quo που κρατά την Ευρώπη σε αδράνεια για δεκαετίες. Στις Σημειώσεις για τον Ορισμό της Κουλτούρας, ο σπουδαίος συντηρητικός ποιητής Τόμας Έλιοτ γράφει πως υπάρχουν στιγμές που η μοναδική επιλογή είναι μεταξύ αίρεσης και μη πίστης, δηλαδή ο μόνος τρόπος να κρατήσεις μια πίστη ζωντανή είναι να κάνεις μια αποσχιστική κίνηση από το βασικό κορμό.
Αυτή είναι η θέση μας σήμερα για την Ευρώπη: μόνο μια νέα «αίρεση» (που αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύεται από το ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να περισώσει αυτό που αξίζει να σωθεί από την ευρωπαϊκή κληρονομιά: δημοκρατία, εμπιστοσύνη στο λαό και ισότιμη αλληλεγγύη. Η Ευρώπη που θα κερδίσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβιστεί, είναι μια «Ευρώπη με ασιατικές αξίες» (που βέβαια δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την Ασία, αλλά με τη σαφή, ενεργό τάση του σύγχρονου καπιταλισμού για περιστολή της δημοκρατίας).
Σ’ εμάς από τη Δυτική Ευρώπη αρέσει να κοιτάζουμε την Ελλάδα σαν μακρινοί παρατηρητές που παρακολουθούν με συμπόνια την κατάσταση ενός εξαθλιωμένου λαού. Μια τέτοια βολική στάση βασίζεται σε μια μοιραία ψευδαίσθηση - αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες μας αφορά όλους, είναι το μέλλον της Ευρώπης που διακυβεύεται. Συνεπώς, όταν διαβάζουμε για την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, να έχουμε στο μυαλό μας, το παλιό ρητό de te fabula narratuor (Για σένα μιλάει ο μύθος!).

www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: