Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

«Τενεκεδένιος δικτάτορας» μέσω... βροχής μηνύσεων

Το να μηνύει ο αρχηγός ενός κράτους τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σίγουρα δεν συνηθίζεται σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Για τα τουρκικά δεδομένα ωστόσο, η μήνυση που κατέθεσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν κατά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για «εξύβριση» δεν θεωρείται πρωτοφανής...  Το ίδιο είχε ξανασυμβεί τον περασμένο Ιούνιο, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, όταν ο Τούρκος πρόεδρος είχε μηνύσει τον ηγέτη της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις σκωπτικές -πλην σαφώς καταγγελτικές για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος- δηλώσεις του περί «χρυσών τουαλετών» στο νέο προεδρικό μέγαρο της χώρας.
Αυτή τη φορά ωστόσο η αφορμή και η συγκυρία είναι πολύ διαφορετικές, σε μια Τουρκία όπου το ισλαμοσυντηρητικό AKP ελέγχει πια ξανά τα «ηνία» της εξουσίας, οι νοτιοανατολικές επαρχίες της «φλέγονται» -λόγω της κλιμακούμενης στρατιωτικής επιχείρησης κατά του PKK- και οι δημοκρατικές αξίες βρίσκονται πλέον στο «απόσπασμα», με πρώτο «θύμα» την ελευθερία του λόγου.

Τελευταία τρανή απόδειξη αποτελεί η διενέργεια έρευνας για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» και «προσβολή του τουρκικού έθνους, της τουρκικής δημοκρατίας και της κυβέρνησης της χώρας» σε βάρος των 1.128 ακαδημαϊκών, επειδή συνυπέγραψαν κείμενο με το οποίο: (α) καταγγέλλουν ως «εσκεμμένη και σχεδιασμένη σφαγή» τα όσα δραματικά συμβαίνουν στα νοτιοανατολικά της χώρας, και (β) ζητούν την άμεση αναβίωση του ειρηνευτικού διαλόγου για το Κουρδικό, ο οποίος από τον περασμένο Ιούλιο έχει καταρρεύσει.

Ακριβώς αυτή τη δικαστική έρευνα -και τους χαρακτηρισμούς «προδότες» και «συνεργούς» του PKK που ο Τούρκος πρόεδρος απέδωσε συλλήβδην στους ακαδημαϊκούς, Τούρκους και ξένους- θέλησε να σχολιάσει το περασμένο Σάββατο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στο «στόχαστρο» της τουρκικής κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης.

“Με φόντο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ ο Ταγίπ Ερντογάν μήνυσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επειδή του άσκησε κριτική για αντιδημοκρατική συμπεριφορά αναφορικά με τις διώξεις ακαδημαϊκών που υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των Κούρδων”
«Διανοούμενοι που εκφράζουν τις απόψεις τους τίθενται υπό κράτηση, ο ένας μετά τον άλλον, από έναν τενεκεδένιο δικτάτορα», κατήγγειλε ο Κιλιτσντάρογλου από βήματος του συνεδρίου του CHP, που τον επανεξέλεξε στην κομματική ηγεσία. «Πείτε μας, τενεκεδένιε δικτάτορα, τι σημαίνουν για σας οι λέξεις “τιμή” και “υπερηφάνεια”;».

Η απάντηση ήλθε χθες και μάλιστα διπλή. Αφενός με τη διενέργεια έρευνας από την Εισαγγελία της Αγκυρας σε βάρος του για «εξύβριση του προέδρου» - αδίκημα που επισείει έως και 4ετή φυλάκιση. Αφετέρου με τη μήνυση του Ερντογάν, μέσω των δικηγόρων του, με την οποία αξιώνει αποζημίωση 100.000 τουρκικών λιρών (περίπου 32.000 ευρώ) για ηθική βλάβη.

«Οικτίρω τον κ. Κιλιτσντάρογλου για το ότι δεν μπορεί να ασκήσει κριτική στον αγαπητό μας πρόεδρο χωρίς να τον προσβάλλει», σχολίασε -ενδεικτικά για τα μελλούμενα- ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, με ανάρτηση στο Twitter. «Μόνον όσοι στερούνται νοημοσύνης, γνώσεων και ηθικής μπορούν να προσβάλλουν έτσι τους άλλους», πρόσθεσε, «με πρόσχημα την ελευθερία της έκφρασης».
«Διαίρει και βασίλευε»
Επιχειρώντας στο μεσοδιάστημα να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, προανήγγειλε ακαθόριστα την προώθηση δημοκρατικής μεταρρύθμισης στη χώρα, που, μεταξύ άλλων -υποστήριξε- «θα βοηθήσει στην ευημερία του λαού μας στα νοτιοανατολικά». Μίλησε μάλιστα για «προώθηση της “Διαδικασίας Εθνικής Ενότητας και Αδελφοσύνης”»: ένας νέος όρος, με τον οποίο κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρονται πια στη διαδικασία διευθέτησης του κουρδικού ζητήματος, χωρίς λοιπές διευκρινίσεις.

Ομως για να συμβούν όλα αυτά, ξεκαθάρισε ο Κουρτουλμούς, θα πρέπει πρώτα «να έχει ηττηθεί πλήρως η τρομοκρατική οργάνωση», ήτοι το PKK, αποδίδοντας μάλιστα την κλιμάκωση της δράσης του στα νοτιοανατολικά και την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη (την οποία η Αγκυρα αποδίδει σε Σύρο καμικάζι του «Ισλαμικού κράτους») στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων που μαίνεται στη Συρία.
Χθες το απόγευμα εν τω μεταξύ, το τουρκικό πυροβολικό σφυροκόπησε εκ νέου θέσεις στη βόρεια Συρία που φέρονται να ανήκουν στο «I.K.», από τις οποίες εκτιμάται ότι είχαν εκτοξευτεί λίγες ώρες νωρίτερα ρουκέτες «Κατιούσα», πλήττοντας σχολείο στην τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς, με απολογισμό μία γυναίκα νεκρή και τρεις μαθητές τραυματίες.

«Σε αυτή τη συγκυρία, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προετοιμάζεται για τη -διάρκειας μιας εβδομάδας- περιοδεία του την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει το Λονδίνο, το Νταβός και το Βερολίνο», έγραφε χθες ο αρθρογράφος της Hürriyet Daily News, Σερκάν Ντεμιρτάς.

«Στους πρώτους δύο σταθμούς της», επισημαίνει, «τα θέματα στην ατζέντα του είναι κατεξοχήν οικονομικά. Στον τελευταίο σταθμό, στο Βερολίνο, θα ηγηθεί της πρώτης υψηλού επιπέδου συνεδρίασης του συμβουλίου συνεργασίας, μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ, στις 22 του μηνός», με θέματα διμερούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στο προσφυγικό.
Επεται στις 23 Ιανουαρίου η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία, στο επίκεντρο της οποίας -υπενθυμίζει ο Σερκάν Ντεμιρτάς- θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία. Κι αυτό που μένει να φανεί, καταλήγει, είναι εάν οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας «θα δυσκολέψουν τις προσπάθειες του Νταβούτογλου να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: