Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Οδηγός συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης - Τι αλλάζει στο Ε1

Τι αλλαγές θα δούμε στο Ε1 μόλις «ανοίξει» το TAXIS. Πώς θα δηλώνουν κοινό εισόδημα τα ομόφυλα ζευγάρια.
Γα το φορολογικό έτος 2015 καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή στοιχείων για τα εισοδήματα από μερίσματα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, τόκους (εκτός των τόκων τραπεζικών καταθέσεων) και δικαιώματα.  Στο νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος, μόλις ανοίξει το TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι θα δουν στο βασικό έντυπο Ε1 τα εξής:
- Προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τις αποδοχές και τους φόρους που παρακρατήθηκαν.
- Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα συνεχίσει να υπάρχει ο κωδικός 049 για τις αποδείξεις, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει πως ο κωδικός θα είναι ανενεργός.

- Στο νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος θα έχει προστεθεί ο κωδικός 125-126, που αφορά στα ανείσπρακτα ενοίκια, τα οποία δεν θα φορολογούνται εφόσον έχει προηγηθεί αγωγή σε βάρος του ενοικιαστή ή έξωση.

- Νέα στήλη στην οποία πλέον αποτυπώνονται τα εισοδήματα όχι μόνον των έγγαμων ζευγαριών, αλλά και ομόφυλων ή ετερόφυλων ζευγαριών τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

- Στην πρώτη σελίδα του Ε1 και συγκεκριμένα στη στήλη «Στοιχεία Φορολογουμένου» δίπλα από την φράση «Συζύγου» έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» (Διαβάστε το σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ)

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομίας το TAXIS θα «ανοίξει» στις αρχές Μαρτίου, οπότε οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου δύο μήνες για να υποβάλλουν τη δήλωσή τους, καθώς σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Απριλίου.

www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: