Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Έρχεται μείωση στο ΤΑΠ υπέρ δήμων. Οι 19 φόροι που επηρεάζονται από τις αλλαγές στις αντικειμενικές. Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει

Αν και οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν έχουν καμία επίπτωση στον ΕΝΦΙΑ για το 2015, φέρνουν αλλαγές σε 19 διαφορετικές κατηγορίες φόρων. Οι νέες αντικειμενικές αξίες, που έχουν αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2015, φέρνουν στα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ επηρεάζουν πολλές ακόμη επιβαρύνσεις. Ανάμεσα στους φόρους αυτούς, βρίσκεται και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, υπέρ των δήμων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Οι αναδρομικές μειώσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων επηρεάζουν πτωτικά τις εξής επιβαρύνσεις και φόρους, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο»:
1. Ο φόρος εισοδήματος που επιβάλλεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες ή τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών των φορολογούμενων. Τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες πέφτουν κάτω από το όριο των 2.800 ευρώ, τα τεκμήρια διαβίωσης κατοικιών μειώνονται αυτόματα κατά 28,57%

2. Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης. Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας με συντελεστή 3%.

3. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, υπέρ των δήμων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25% έως 0,35%, επί των αντικειμενικών αξιών.

4. Ο ΦΠΑ 23% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων χτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

5. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τον αγοραστή.

6. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

7. Ο φόρος ανταλλαγής- συνένωσης οικοπέδων.

8. Ο φόρος διανομής ακινήτων.

9. Ο δημοτικός φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.

10. Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών.

11. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

12. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.

13. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.

14. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.

15. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

16. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

17. Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

18. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

19. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρείες.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: